fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Crnoj Gori živi skoro 64 hiljade stranaca

U Crnoj Gori živi skoro 64 hiljade stranaca

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori trenutno živi 63.746 stranaca, od kojih je za 30.930 odobren status stranca sa stalnim boravkom i potencijalni su dobitnici državljanstva, dok njih 32.816 ima privremeni boravak, piše Dan.

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je saopštio da je veliki broj građana koji godinama žive u Crnoj Gori, a nijesu dobili državljanstvo, i da će uskoro preduzeti korake za rješavanje tog pitanja.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) su kazali da su 23. februara u proceduri imali 468 zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom i 116 garantnih akata da će podnosioci zahtjeva steći crnogorsko državljanstvo prijemom ako u roku od dvije godine od dana izdavanja garantnog akta podnesu rješenje o otpustu iz državljanstva druge države.

U Crnoj Gori ima građana koji tu žive i 20 godina, a nijesu stekli državljanstvo, najviše iz Srbije.

Iz MUP-a su objasnili da se crnogorsko državljanstvo zakonska veza između fizičkog lica i Crne Gore stiče bez obzira na nacionalno i etničko porijeklo.

“Iako najbrojniji aplikanti, državljani Srbije pod istim uslovima kao i državljani drugih država mogu da apliciraju za prijem u crnogorsko državljanstvo”, naveli su iz MUP-a.

Advokat Dalibor Kavarić kazao je da bi neko postao crnogorski državljanin po zakonu mora, između ostalog, u Crnoj Gori da zakonito i neprekidno boravi deset godina prije podnošenja zahtjeva, ima smještaj, izvor prihoda i neophodno je da prođe bezbjednosne provjere.

Kako je rekao, zakon ne daje privilegije crnogorskom iseljeniku i članu njegove porodice do trećeg stepena srodstva u pravoj liniji.

Kavarić je pojasnio da su posebna kategorija državljanstva koja se mogu steći prijemom slučajevi prijema u državljanstvo, za osobe koje imaju poseban značaj za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore i ako ne ispunjavaju uslove koji važe za druge slučajeve.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...