fbpx
NaslovnicaCovid19U Crnoj Gori potvrđena dva slučaja koronavirusa

U Crnoj Gori potvrđena dva slučaja koronavirusa

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas su potvrđeni prvi slučajvi koronavirusa, kazao je premijer Duško Marković.

On je na konferenciji za novinare rekao da se radi o dvije ženske osobe, rođene 1948. i 1973. godine, i obje su u prethodnom perioduboravile u područjima pogođenim epidemijom.

„Smještene su na posebnom odjeljenju Kliničkog centra (KCCG), i obje su za sada stabilnog zdravstvenog stanja“, kazao je Marković.

Kako je naveo, KCCG ima adekvatne uslove, opremu i visokoobučeno ljudstvo za pružanje odgovarajuće i zasebne njege oboljelim pacijentima, uz potpunu zaštitu drugih pacijenata i svojih zaposlenih.

Pored toga, kazao je Marković, Institut za javno zdravlje već je započeo sprovođenje mjera za ograničavanje širenja virusa, kao i identifikaciju svih kontakata koju su oboljele osobe ostvarile tokom perioda zaraznosti.

Prema njegovim riječima, svi sumnjivi slučajevi biće odmah adekvatno zbrinuti i izolovani, radi minimiziranja rizika prenošenja sa čovjeka na čovjeka.

„Od ovog trenutka počinje nova faza u suočavanju sa ovim zdravstvenim i društvenim izazovom“, poručio je Marković.

On je kazao da je jasno da prvi slučajevi obolijevanja od novog koronavirusa nijesu bili neočekivani.

„Vrlo je vjerovatno da će u narednom periodu doći do otkrivanja novih slučajeva, s obzirom na epidemiološke karakteristike ovog virusa“, rekao je Marković.

On je istakao da nema mjesta za paniku.

„Za ovakav scenario smo se pripremali sedmicama, u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije“, dodao je Marković.

On je kazao i da epidemija prelazi u ozbiljan ekonomski izazov.

„Budžet Crne Gore planiramo krajnje odgovorno. Zdravlje naših građana je prioritet, i zbog toga ćemo sve resurse staviti u funkciju predupređenja epidemije koronavirusa“, istakao je Marković.

Marković je kazao da će Evropska komisija sjutra pripremiti paket mjera za pomoć zemljama Zapadnog Balkana.

Vlada, kako je naveo, istovremeno radi na dolasku do potrebne zaštitne opreme za medicinski i zdravstveni kadar u Crnoj Gori.

On je kazao da su zajedništvo i oprez doveli do toga da se prvi slučaj zaraze u Crnoj Gori pojave tek nakon tri mjeseca otkad je registrovan u Evropi, i da je crnogorsko društvo pokazalo visok stepen odgovornosti i solidarnosti.

Marković je pozvao građane da razumiju opasnost trenutka.

“Vjerujem da ćemo u narednim danima pokazati još veći stepen odgovornosti”, kazao je on.

Marković je dodao da su bolnice u Baru i Beranama spremne za ovu situaciju.

Govoreći o ograničavanju uvoza u Crnu Goru, Marković je rekao da su crnogorske granice ostale otvorene za trgovinu.

“Imamo dovoljno robe na lagerima i u prodajnim objektima, tako da nema razloga za brigu. Jedino što nam u ovom trenutku treba je samodisciplina i odgovornost kako bismo spriječili širenje epidemije”, poručio je Marković.

On je rekao da Centralna banka kroz svoje nadležnosti razmatra paket mjera i olakšica za građane, a Vlada će o njima diskutovati u četvrtak.

Direktor IJZ, Boban Mugoša, kazao je da je jedna od osoba zaraženih koronavirusom bila pod nadzorom, a druga nije.

On je rekao da je jedna osoba došla iz Amerike prije 12 dana, a druga iz Španije, i da su rezultati testiranja na koronavirus su bili pozitivni.

Mugoša je kazao da je danas urađeno oko deset testova.

“Cijelo vrijeme insistiramo na socijalnoj distanci. Što više budu poštovali te mjere, građani će biti u manjoj opasnosti od širenja epidemije. Svi koji su je olako shvatili, debelo su platili ceh”, poručio je Mugoša.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je da je donijeta odluka o osnivanju karantina, i to u vojnoj kasarni u Danilovgradu i Studentskom domu u vlasništvu kompanije “Kroling” u Podgorici.

Direktor Kliničkog centra Jevto Eraković rekao je da se medicinsko osoblje stručno i sa adekvatnom opremom spremalo za pojavu koronavirusa u Crnoj Gori.

“Slijede teški dani za zdravstvene radnike, puni odricanja i rizika, ali smo spremni da uspješno uđemo u borbu sa koronavirusom. Imamo zaštitnu opremu, trenutno imamo 44 respiratora, a u narednim danima će se taj broj povećavati”, kazao je Eraković.

On je dodao da je hotel “Premier” ustupio svoje kapacitete za smještaj zdravstvenih radnika koji ne žele da se vraćaju sa posla kući da ne bi izložili opasnosti svoje porodice.

Najčitanije