fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Crnoj Gori hospitalizovano 188 pacijenata

U Crnoj Gori hospitalizovano 188 pacijenata

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori hospitalizovano je 188 pacijenata, saopštio je direktor Kliničkog centra (KCCG) Jevto Eraković, dodajući da očekuje da će se taj broj smanjiti i da rezervne kapacitete neće iskoristiti.

Eraković je, na konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), kazao da se u KCCG-u nalazi 25 pacijenata, od čega je 14 na Infektivnoj klinici, a devet na Internoj.

Prema njegovim riječima, jedan covid pacijent je na ortopediji i jedan na vaskularnoj hirurgiji.

Eraković je naveo da su u Baru hospitalizovana 33 pacijenta, od toga troje djece, a u Beranama 65 pacijenata, od čega je šest sa težom kliničkom slikom.

„U Nikšiću je hospitalizovan 31 pacijent, u Specijalnoj bolnici Brezovik 22, u privatnoj klinici Kodra četiri, Pljevljima dva, Rožajama osam“, kazao je Eraković.

Navedene brojke, kako je dodao, govore da je zdravstveni sistem u izazovu, ali da funkcioniše na organizovan i dobar način.

„Ima dovoljan broj slobodnih covid kreveta, ali očekujem da u narednom periodu ipak nastupi tendecija pada broja hospitalizovanih pacijenata i očekujem da rezervne kapacitete nećemo iskoristiti“, istakao je Eraković.

On je saopštio i da od danas svi maligni pacijenti, koji zahtijevaju hiruške tretmane a koji nijesu hitni, ulaze u program rada KCCG.

Eraković je rekao da je u covid ambulanti u Tološima, tokom protekle sedmice pregledano više od 400 pacijenta, obavljeno je više od hiljadu telefonskih konsultacija, 170 kućnih posjeta, a 113 pacijenata upućeno je na testiranje.

„Kada se pogleda statistika drugog talasa, oni su obavili skoro 1,8 hiljada pregleda, četiri hiljade telefonskih konsultacija, po 600 posjeta i testiranja“, naveo je Eraković.

Prema njegovim riječima, u Urgentnom centru KCCG za vrijeme drugog talasa pregledano je skoro sedam hiljada pacijenta.

Eraković je kazao da značajan broj građana nosi maske i pridržava se fizičke distance što, kako je dodao, ide u prilog stvaranju povoljne situacije.

Na pitanje da li KCCG ima dovoljno medicinskog kadra, on je kazao da je rad te zdravstvene ustanove organizovan, zahvaljujući iskustvima iz prethodnog talasa epidemije.

“Imajući u vidu preko 2,6 hiljada zaposlenih u KCCG, imamo rezultate u sprečavanju širenja infekcije koronavirusa, zahvaljujući velikom odricanju zaposlenih. Naredbe koje su na snazi su rigorozne u pojedinim segmentima, bez mogućnosti pauza i bilo kakvih kontakata”, naveo je Eraković.

Na pitanje o pacijentima koji su na respiratorima, Eraković je kazao da je virus nepredvidiv kod svih pacijenata.

“Najčešće su to pacijenti sa komorbiditetima, ali imali smo i tri pacijenta koji su bili potpuno zdravi, a završili su na respiratoru”, naveo je Eraković.

Prema njegovim riječima, treba praviti razliku između mehaničke i neinvazivne ventilacije.

“Pacijenti koji su tretirani na neinvazivnom modu ventilacije mnogo bolje prolaze u drugom talasu nego u prvom”, naveo je Eraković.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša kazao je da se podaci o broju zaraženih ne kriju.

“Ovdje se ne krije niti jedan podatak, niti ih je moguće u Crnoj Gori sakriti. Ove podatke zna dosta ljudi u sistemu, svi epidemiolozi, svi ljekari”, rekao je Mugoša.

On je istakao da na povjerenju grade posao i da je svaki podatak koji je tražen, i dobijen.

“Insistiram da podržite naš rad i da zajedno radimo, jer bez zajedničkog rada teško ćemo se izboriti sa infekcijom”, poručio je Mugoša.

On je, govoreći o uvođenju novih mjera, rekao da je činjenica da, pogotovo na sjeveru, dolazi do poboljšanja epidemiološke slike.

“Sada treba voditi računa o ekonomiji, samo u krajnjim slučajevima možemo predložiti zaključavanja. Pokazalo sa da ove mjere daju rezultate na sjeveru”, kazao je Mugoša.

On je dodao da je prije sedam dana osnovan štab gdje osnovu čini operativni inspekcijski štab koji mora da pojača kontrole.

“Volio bih da ne moramo da govorimo o inspekcijama, već da sami sprovodimo preporuke. Samo odgovoran odnos prema mjerama koje su date i njihovo poštovanje mogu učiniti da spriječimo širenje infekcije”, zaključio je Mugoša.

On je, upitan da prokomentariše saradnju IJZ sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), i razlike u podacima koji se objavljuju, rekao da Institut ima izvanrednu saradnju sa SZO.

“Mi šaljemo podatke redovno, ali neki podaci se nekad razlikuju. SZO izvještavamo u toku cijelog dana. Podatke ne krijemo, uvijek ih možete tražiti i dobiti bez ikakvog problema, a testiramo najviše u regionu”, naveo je Mugoša.

Na pitanje o pogodnosti za upotrebu maski N95 iz Kine, on je rekao da pojedine firme svoju opremu definišu kao zaštitnu, a neki kao medicinsku.

“Svaki zaštitini medicinski materijal ima specifikaciju, i po tome se može da se zaključi da li štiti od određenog patogena. N95 maske mogu da štite od ove vrste patogena”, kazao je Mugoša.

Najčitanije