fbpx
NaslovnicaCrna GoraU 11 od 13 proizvoda uočeno prisustvo štetnih hemikalija

U 11 od 13 proizvoda uočeno prisustvo štetnih hemikalija

Podgorica, (MINA) – U 11 od 13 kozmetičkih proizvoda na tržištu Crne Gore uočeno je prisustvo štetnih hemikalija, pokazuje istraživanje koje je sprovela nevladina organizacija (NVO) Green Home.

Green Home je, u saradnji sa Savjetom potrošača /The Consumer Council – THINK/ iz Danske sprovela istraživanje sastojaka kozmetičkih proizvoda koji su u širokoj upotrebi na tržištu, a istraživanju se, kako su naveli, pridružila 41 država iz cijelog svijeta.

„Tokom aprila Green Home je prikupila podatke o sastavu određenih kozmetičkih proizvoda koji postoje na tržištu Crne Gore, te je podatke, zajedno sa fotografijama, proslijedila Savjetu potrošača iz Danske na dalje istraživanje”, naveli su iz te NVO.

Kako su kazali, rezultati istraživanja su zabrinjavajući.

“Kod čak 11 proizvoda dostupnih u Crnoj Gori od ukupno 13 poslatih uočeno je prisustvo štetnih hemikalija“, navodi se u saopštenju.

Iz Green Home-a su kazali da su kozmetički proizvodi podijeljeni u tri grupe na osnovu rezultata.

„Crvena grupa C – proizvod sadrži endokrine disruptore i/ili veoma alergene supstance i/ili druge toksične materije po ljude ili životnu sredinu, žuta grupa B – proizvod sadrži parfeme i/ili supstance problematične po životnu sredinu, zelena grupa A – proizvod je bez neželjenih hemikalija“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je u grupu C svrstano čak deset od 13 testiranih proizvoda koji su u širokoj upotrebi na tržištu Crne Gore.

„Bio-Oil ulje za njegu kože, Rexona Roll On sa mirisom aloa vere, Vichy Deo Roll On, Garnier Pure Active gel za pranje lica, maskare Maxfactor 2000 kalorija i Maybelline Colossal, Head & Shoulders Classic Clean šampon za kosu”, kazali su iz Green Home-a.

U grupi su, kako se navodi, i Palmolive Aquarium tečni sapun, Vichy Capital Soleil mlijeko za zaštitu od sunca i La Roche-Posay Anthelios losion za zaštitu od sunca namijenjen djeci.

Iz Green Home-a su kazali da od ostalih testiranih proizvoda u grupu B spada Nivea krema u plavom pakovanju, dok grupi A pripadaju samo dva proizvoda – Avène Tolérance Extrême dnevna krema i Colgate Cavity Protection pasta za zube.

“Tokom istraživanja, sastav pomenutih proizvoda je upoređen i sa identičnim proizvodima u Danskoj, državi članici Evropske unije. Naime, pokazalo se da od 13 proizvoda njih pet sadrži drugačije supstance, iako su proizvođač i izgled proizvoda u potpunosti isti. Svih pet proizvoda pripadaju crvenoj grupi C”, pojasnili su iz Green Home-a.

Kako su kazali, izuzetno je zabrinjavajuća činjenica da određeni proizvođači mijenjaju sastav proizvoda u odnosu na tržište na koje se proizvod plasira.

“U ovakvim proizvodima se najčešće mogu pronaći supstance koje izazivaju zabrinutost, kakvi su endokrini disruptori, koji mogu dovesti do poremećaja hormonskog sistema kod ljudi”, naveli su iz Green Home-a.

Prema njihovim riječima, te i slične hemikalije koje su u sastavu pojedinih proizvoda iz svakodnevne upotrebe mogu dospjeti u ljudski organizam i imati izuzetno štetna dejstva – kancerogena, mutagena, toksična po reprodukciju.

„Takođe, ovakve supstance se teško razgrađuju i dugo ostaju u prirodi, akumuliraju se u živim organizmima i mogu uzrokovati dugotrajne toksične efekte po životnu sredinu“, naveli su iz Green Home-a

Najčitanije