fbpx
NaslovnicaCrna GoraTužilaštvo pokrenulo postupak protiv pet osoba

Tužilaštvo pokrenulo postupak protiv pet osoba

Podgorica, (MINA) – Specijalno Tužilaštvo pokrenulo je postupak protiv pet osoba, nakon što je pronađeno 60 kilograma kokaina na školskom brodu Jadran, Mornarice Vojske Crne Gore.

Tužilac Saša Čađenović rekao je, na konferenciji za novinare, da je pokrenut postupak protiv pet osoba, od kojih su tri uhapšene, a za dvije se traga.

On je kazao da su dvije od pet osumnjičenih osoba pripadnici VCG, a ostali su civili, odnsono nijesu pripadnici Vojske.

„Realizujući prehodno preduzete mjere i radnje Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je krivični postupak protiv pet osoba, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i neovlašćeno držanje oružja i eksplozivnih materija“, kazao je on.

Čađenović je naveo da su uhapšeni M.K, D.R, R.O, koji su privedeni Specijalnom tužiocu uz krivičnu prijavu, dok se V.R. i D.R. potražuju.

„Djelovanje kriminalne organizacije je planirano na duži vremenski period u međunarodnim razmjerama, a takođe prikupljenim dokazima je utvrđeno da je ta kriminalna organizacija bila spremna da u realizaciji kriminalnog plana primjenjuje nasilje u zastrašivanje“, rekao je on.

Kriminalni plan, kako je objasnio Čađenović, sastajao se u tome da se kokain sa teritorije Crne Gore, pomorskim putem, brodovima transportuje prema lukama u Turskoj, gdje bi drugim članovima kriminalne organizacije bio isporučen.

Kako je naveo, u povratku bi pripadnici kriminalne grupe preuzimali od istih osoba iste količine opojne droge heroin, koju bi transportovali u Crnu Goru radi dalje prodaje.

Čađenović je kazao da je na isti način trebalo da bude transportovano i oružje sa teritorije Crne Gore prema Turskoj.

On je precizirao da je na školskom brodu Jadran pronađeno i zaplijenjeno 56 pakovanja kokaina, težine oko 60 kilograma, velike čistoće.

Čađenović je naveo da su pronađena i dva komada vatrenog oružja i veća količina municije.

Vrijednost pronađene droge je oko pet miliona EUR.

“U pribavljanju dokaza o izvršenim krivičnim djelima službenici policije izvšili su više od deset pretresa, radi izuzimanja dokaznog materijala, na teritoriji Tivta, snimaka sigurnosnih kamera, a u dosadašnjem toku postupka u svojstvu građana saslušano više desetina osoba”, dodao je Čađenović.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da su tužilaštvo i Uprava policije u saradnji sa Obavještajno – bezbjednosnim direktoratom Ministarstva odbrane i Agencijom za nacionalnu bezbjednost, prije više mjeseci počeli prikupljanje dokaza o grupi koja se bavila prodajom droge međunarodnih razmjena.

Početne informacije, kako je naveo, došle su od vojno-obavještajnih struktura I od Agencije za nacionalno bezbjednost.

“Ta akcija je pokazala da se jedino zajedničkim djelovanjem može raditi na suzbijanju organizovanog kriminala”, naveo je Katnić.

Na pitanje novinara da li zaplijena droge na školskom brodu Jadran ima veze sa ubistvom Veselina Vukovitića, koje se u subotu desilo u Kotoru, Katnić je odgovorio da nemaju takvih saznanja.

Kako je dodao, istraga teče i to je izuzetno složeno krivično djelo.

Katnić je, na pitanje novinara da li je ovaj slučaj povezan sa brojnim likvidacijama, odgovorio da za sada nemaju takvih saznanja.

Pukovnik Aleksandar Pantović naveo je da je taj slučaj pokazao da će svaki pokušaj da se kriminal unese u vojsku ostati samo na zamisli.

“Za pojedince koji su nedostojni poziva kojim se bave i uniforme koju nose neće ni biti mjesta u vojskci. Ovo je poruka i pouka da VCG neće dozvoliti da se bilo ko sakriva iza uniforme u naumu da na bilo koji način ukalja izgled institucije i časnu profesiju”, poručio je Pantović.

On je naveo da neće dozvoliti da se imovina VCG koristi za bilo kakva nečasna djela

“Nećemo dozvoliti da ovakvi pojedinačni slučajevi ugroze naš ogromni trud na jačanju ugleda. Dosljedni smo misiji da dio kapaciteta i sposobnosti stavimo u službu i interese građana Crne Gore”, poručio je Pantović.

Na pitanje novinara da li može garantovati javnosti da je ovo prvi put da je zloupotrebljen brod Jadarn za krijumčarenje narkotika, on je odgovorio da do sada nijesu imali takve slučajeve.

“Ovo je prvi slučaj koji se dešava na Jadranu. Ovakvi pojedinačni slučajevi neće uticati na većinu naših kolega koji časno i odgovorno izvršavaju zadatke”, naveo je on.

Najčitanije