fbpx
NaslovnicaCrna GoraTrijumf Kibeta i Matebe

Trijumf Kibeta i Matebe


Podgorica, (MINA) – Kenijski atletičari Abel Kibet Rop i Rut Čmisto Matebo pobjednici su 25. internacionalnog Podgoričkog maratona. Kibet, koji je trijumfovao i prethodne dvije godine, 42 kilometra i 195 metara dugu stazu Podgorica – Golubovci – Tuzi – Podgorica prešao je za dva sata, 19 minuta i 28 sekundi.

On je prvi maratonac koji je tri puta uzastpno slavio u Podgorici. “Zadovoljan sam pobjedom, posebno što sam uspio da treći put budem najbrži u Podgorici. Bilo je teže nego prethodne dvije godine zbog kiše i loših vremenskih uslova.

“Da nije bilo lošeg vremena i rezultat bi bio mnogo bolji, oko 2:14 ili 2:15. Na mostu Milenijum osjetio sam da mogu da pobijedim i da imam više snage od pratilaaca. Volim Podgorički maraton i dolazim i sljedeće godine”, rekao je Kibet Rop.

Njegov sunarodnik Hosea Kiplagat Tui osvojio je drugo mjesto sa rezultatom dva sata, 19 minuta i 34 sekunde, a dominciju Kenijaca upotpunio je Mark Kičumba Rotič osvajanjem trečeg mjesta (2:20,38).

Najbolji crnogorski maratonac bio je Baranin Dragoljub Koprivica, koji je sa rezultatom dva sata, 44 minuta i 32 sekunde završio na desetom mjestu.

U konkurenciji maratonki Rut Čmisto Matebo do trijumfa došla je u vremenu dva sata, 40 minuta i 32 sekunde.

foto: MINA

Njena sunarodnica Helen Džipkosgei Kimutai bila je druga (2:45,11), dok je treće mjesto, kao i prošle godine, pripalo crnogorskoj rekorderki Slađani Perunović (2:53,26).

foto: MINA

Perunović je kazala da je zadovoljn plasmanom,ali ne i rezultatom. “Bilo je teško, pokušala sam da jurim normu za Svjetsko prvenstvo u Dohi, ali nijesam uspjela. Kiša i loši vremenski uslovi uticali su na rezultat. Zadovoljna sam plasmanom, dobila sam dvije velike atletičarke koje imaju npormu za Dohu”, kazala je Perunović.

U konkurenciji polumaratonaca, koji su trčali od Danilovgrada do Podgorice, u obje discipline slavli su kenijski atletičari.

Kod polumaratonaca pobijedio je Evans Kipngetič Tanui u vremenu sat, pet minuta i 12 sekunde. On je slavio ispred sunarodnika Metjua Koskegija (1:08, 12) i Stenlija Kirputa ((1:10, 19).

Najbolji crnogorski polumaratonac bio je četvrtoplasirANI Miloš Dragović (1:15,01). Kod polumaratonki pobijedila je Kenijka Rut Nundu Mbata sa rezultatom sat, 13 minuta i 57 sekundi.

Višestruka pobjednica maratona i polumaratona u Podgorici, Olivera Jevtić bila je druga (1:17,35), a treća Kenijka Rut Vandžiu Muti (1:18,56).

Najbolja crnogorska polumaratonka bila je šestoplasirana četvrtpoplasirana Vesna Pavlićević (1:31,08).

Na današnjoj manifestaciji, u maratonu i polumaratonu, učestvovao je ukupno 691 takmičar iz 41 države. Računajući i trke zadovoljstva na 5.000 i 8.000 metara nastupilo je 1.126 trkača.

foto: MINA

Najčitanije