fbpx
NaslovnicaCrna GoraTrenutno bez kadrovskih i finansijskih kapaciteta za Poglavlje 27

Trenutno bez kadrovskih i finansijskih kapaciteta za Poglavlje 27


Nikšić, (MINA) – Crna Gora trenutno nema kadrovskih i finansijskih kapaciteta za ispunjavanje obaveza iz Poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene, zbog čega je potrebno raditi na njihovom jačanju, odnosno pronalaženju, saopštili su iz nevladine organizacije (NVO) Društvo mladih ekologa Nikšić.

Izvršni direktor NVO Društvo mladih ekologa Nikšić, Miodrag Karadžić, kazao je agenciji MINA da je potrebno hitno jačanje kadrovskih kapaciteta i formiranje i pronalaženje fondova koji bi mogli adekvatno da odgovore nemalim finansijskim potrebama za ispunjavanje obaveza iz Poglavlja 27.

On smatra da je kod Poglavlja 27 problematično to što se pravni akti u velikoj mjeri donose po hitnom postupku, dok zakonodavne aktivnosti karakteriše nedostatak adekvatnih javnih rasprava i nedovoljna koordinacija između zainteresovanih strana.

“Problem je i plansko transponovanje neophodnih regulativa iz EU u domaće zakonodavstvo, što će svakao ovim trendom rada dovesti do usporavanja procesa”, naveo je Karadžić.

On je dodao i da nema jasne vizije o fondovima i načinu finasiranja za ispunjavanje obaveza iz Poglavlja 27.

“Kapaciteti na svim nivoima i strukturama vlasti su nedovoljni, dok su nadležnosti između ministarstava u pojedinim podpoglavljima, kao što je kvalitet voda, isprpletane, što dodatno otežava posao”, saopštio je Karadžić.

Izazov je, prema njegovim riječima, i dostizanje potrebnih standarda u mnogim oblastima, kao što je na primjer kvalitet vazduha, pogotovo ako se zna da je vazduh u Pljevljima među najzagađenijim u Evropi.

“Veliko je pitanje datuma otvaranja Poglavlja 27, a još veće o preprekama za njegovo zatvranje”, kazao je Karadžić.

On smatra da je kvalitet voda, prvenstveno u dijelu tretiranja otpadnih voda, industrijskog zagađenja, kapitalnih investicija i izgradnje malih hidroelektrana (mHE), jedna od ključnih oblasti na kojoj bi trebalo raditi u cilju dostizanja standarda kvaliteta životne sredine.

Prema riječima Karadžića, planovi i projekti o izgradnji mHE se donose bez kvalitetnih strateških procjena po životnu sredinu.

“Već izgrađene mHE su se pokazale kao loši projekti za zajednicu, pa lokalno stanovništvo osporava izgradnju u drugim sredinama. Takođe, evidentna je problematika i planirani projekti u okruženju koji se mogu negativno manifestovati kod nas, kao što su na primjer planirani projekti izgradnje mHE na Cijevni u Albaniji”, objasnio je Karadžić.

On je dodao da bi trebalo raditi i na zaštiti prirode i očuvanju zaštićenih i specifičnih područja i ekosistema, kakvi su nacionalni parkovi, kritični ekosistemi poput Solane u Ulcinju, tivatska solila i Buljarica.

“Potrebne su bolje strateške procjene na životnu sredinu, donošenje valjanih strategija, dalje transponovanje i primjenjivanje regulativa EU, jačanje kontrolno nadzorne službe i blagovremeno primjenjivanje zakonskih i sankcionih mjera prema prekršiocima”, saopštio je Karadžić.

On smatra da je tretiranje otpada takođe ključni problem na kojem bi trebalo raditi u narednom periodu.

“Neophodno je odrediti opciju za upravljanje otpadom uz poštovanje EU standarda i primijenu hijerarhijskog pristupa kao što su redukcija količine stvorenog otpada, maksimalno recikliranje i ponovna upotreba, ograničavanje i spaljivanje materijala koji se ne mogu reciklirati, ukidanje odlaganja nepovratnog i otpada koji se ne reciklira i osiguranje potpune implementacije ciljeva politike upravljanja otpadom”, precizirao je Karadžić.

On je rekao da u NVO Društvu mladih ekologa Nikšić nijesu zadovoljni dosadašnjim ostvarenim rezultatima u Poglavlju 27, jer se stvari ne odvijaju planiranom dinamikom, odnosno po zacrtanom planu u strategiji transpozicije.

“Takođe, iako smo to očekivali, nijesmo zadovoljni što se još nijesu stekli uslovi za otvaranje Poglavlja 27”, poručio je Karadžić.

On je dodao i da nevladin sektor nije u mjeri u kojoj zaslužuje uključen u bavljenje Poglavljem 27.

“Evidentno je da ni nevladin sektor nema dovoljno kapaciteta da odoli svim izazovima koje predviđa rad na Poglavlju 27, ali takođe smatram da bi zajedničkim snagama vladin i nevladin sektor mogli ostvariti bolje rezultate”, zaključio je Karadžić.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Evropske unije kroz realizaciju projekta “Dealing with ethics and fake news” pod oznakom IPA2018/397-252. Sadržaj je isključiva odgovornost Agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove EU. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...