fbpx
NaslovnicaCrna GoraTreća doza vakcine za klinički izuzetno osjetljive osobe

Treća doza vakcine za klinički izuzetno osjetljive osobe

Podgorica, (MINA) – Institut za javno zdravlje (IJZ) donio je nove preporuke za vakcinaciju protiv COVID-19 koje se, između ostalog, odnose na uvođenje treće doze vakcine kod klinički izuzetno osjetljivih, odnosno ranjivih osoba, koje nijesu razvile antitijela nakon vakcinacije.

Preporuke, koje su donijete na osnovu stavova nacionalnog Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju (NITAG), odnose se i na vakcinaciju trudnica, dojilja i djece, kao na kombinovanje vakcina AstraZeneca i Pfizer u izuzetnim slučajevima.

Iz IJZ predlažu vakcinaciju trudnica sa komorbiditetima, kao i trudnica koje su na radnom mjestu izložene povećanom riziku od infekcije, i to vakcinom proizvođača Pfizer jer za ovu vakcinu postoji najviše podataka.

U novim preporukama Instituta, savjetuje se vakcinacija i ostalih trudnica koje iskažu interesovanje, u dogovoru sa ginekologom koji prati trudnoću.

„Preporučuje se da se vakcinacija obavlja nakon prva tri mjeseca trudnoće iz razloga predostrožnosti. Takođe, savjetuje se i vakcinacija dojilja koje to žele, a takođe su preporučene mRNA vakcine (Pfizer)“, kazali su iz IJZ-a.

Kako su naveli, predlaže se i vakcinacija djece od 12 do 17 godina koja imaju komorbiditete i djece koja u porodici imaju osobe sa značajnom imunosupresijom, odnosno onkološke pacijente i zaražene HIV virusom.

Vakcinacija djece se, kako su naglasili, može sprovoditi samo vakcinom proizvođača Pfizer.

„Vakcinisati se mogu i ostala djeca uzrasta od 12 do 17 godina koja ne pripadaju navedenim grupama, uz konsultaciju sa pedijatrom i uz saglasnost roditelja ili staratelja“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se kombinovanje vakcina AstraZenecca i Pfizer za sada preporučuje isključivo ukoliko je nakon prve doze AstraZenecca vakcine došlo do teških neželjenih događaja, odnosno tromboze sa trombocitopenijom ili sindroma kapilarnog curenja.

„Uvođenje treće doze vakcine se za sada preporučuje isključivo kod osoba koje pripadaju grupi klinički izuzetno osjetljivih osoba, a koja najmanje dva mjeseca nakon druge doze vakcine nisu razvila antitjela“, kazali su iz IJZ-a.

Navodi se da se analiza antitijela preporučuje primaocima transplantacija čvrstih organa, osobama sa određenim vrstama malignih neoplazmi i ljudima koji su imali transplantaciju koštane srži ili matičnih ćelija u posljednjih šest mjeseci.

Osobe sa teškim respiratornim stanjima, kao i osobe sa rijetkim bolestima koje značajno povećavaju rizik od infekcija bi, prema preporukama IJZ-a, takođe trebalo da urade analizu antitijela.

U grupu osoba koje bi trebalo da urade analizu antitijela spadaju i ljudi na imunosupresivnoj terapiji, osobe sa problemima sa slezinom, kao i odrasli sa Daunovim sindromom, odrasle osobe koje su na dijalizi ili imaju hroničnu bolest bubrega (stadijum pet) i trudnice sa srčanim bolestima.

Osobama koje pripadaju tim grupama, preporučuje se da urade analizu antitjela najranije dva mjeseca nakon druge doze vakcine.

Ukoliko se utvrdi da je rezultat negativan, takvim osobama će se ponuditi treća doza vakcine i to proizvođača Pfizer.

„Ukoliko se utvrdi serokonverzija, ali je titar antitijela nizak, ovim osobama se može ponuditi da izaberu da kao treću dozu prime vakcinu istog proizvođača, ili nezavisno od toga da to bude mRNA vakcina“, rekli su iz IJZ-a.

Institut će, kako s naveli, u saradnji sa domovima zdravlja napraviti plan uzimanja uzoraka krvi za analizu i definisati postupak testiranja.

„Nakon pristizanja rezultata definisaće se postupak vakcinisanja osoba koje spadaju u rizične grupe u slučajevima gdje se procjeni da je to potrebno“, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije