fbpx
NaslovnicaCrna GoraTražili da se utvrdi kako je došlo do zamućenja Tare

Tražili da se utvrdi kako je došlo do zamućenja Tare

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) zatražilo je od Uprave za inspekcijske poslove da hitno uputi vodoprivredne i ekološke inspektore, kako bi se utvrdilo kako je došlo zamućenja Tare prije tri dana.

Direktorica Direktorata za zaštitu životne sredine Ivana Vojinović kazala je u Jutarnjem programu Televizije Crna Gore da očekuju izvještaj o aktivnostima sprovedenim na terenu.

Navodeći kako su slike sa Tare prošlog petka potresle građane Crne Gore, ali i regiona, Vojinović je rekla da su odmah po prijavi slučaja uputili zahtjev Upravi zahtijevajući da na teren hitno upute vodoprivrednu i ekološku inspekciju, kako bi se utvrdilo koje su aktivnosti dovele do zagađujućih supstanci.

Kako je kazala, tražili su da se utvrdi koji je subjekat doveo do takvog stanja, i da li je do ekocida došlo usljed kršenja zakona i standarda ili možda grubom nepažnjom, prenosi portal RTCG.

“Očekujemo da danas dobijemo obavještenje od Uprave za inspekcijske poslove. Mi jesmo tokom vikenda bili u telefonskom kontaktu sa inspektorima, ali dok ne dođemo do zvaničnog izvještaja inspektora ne bi bilo odgovorno da o tome govorimo”, pojasnila je Vojinović.

Najbitnije je, kako je pojasnila, da se preduzmu mjere na otklanjanju zamućenja Tare.

“Bilo koje lice koje je dovelo do tog zamućenja je u obavezi da, kad dođe do štete, odmah preduzme mjere otklanjanja štete. To znači da se nivo kvaliteta vode mora vratiti na nivo prije nastanka štete”, rekla je Vojinović.

Istakla je, međutim, i da „moramo biti svjesni da svaki zahvat koji se dešava u prostoru nosi rizik stvaranja negativnih uticaja na životnu sredinu“.

Komentarišući ocjene pojedinih nevladinih organizacija (NVO) da je do zamućenja došlo usljed gradnje malih hidroelektrana, kao i prve dionice autoputa, Vojinović je rekla će inspekcija revnosno utvrditi uzrok koji je doveo do incidenta.

“Mi cijenimo rad i zalaganje NVO, oni su negdje prvi na terenu koji i sugerišu kad dođe do poremećaja, ali dozvolimo ipak da nadležni odrade svoj dio posla i da obavijeste javnost šta se zapravo desilo”, rekla je Vojinović.

Na pitanje postoji li bojazan da zbog ekocida Tara bude uvrštena na crvenu listu UNESCO-a, ona je rekla da imaju dobru komunikaciju sa njima.

“Mi nastojimo da implementiramo sve vrlo stroge preporuke za očuvanje Nacionalnog parka Durmitor”, rekla je Vojinović.

Najčitanije