fbpx
NaslovnicaCrna GoraTraže hitno puštanje vladike i sveštenika

Traže hitno puštanje vladike i sveštenika

Nikšić, (MINA) – Književnik Milutin Mićović tražio je da se iz pritvora hitno puste njegov brat, vladika budimljansko-nikšićki Joanikije i sedam sveštenika, koji su, kako je kazao, brutalno uhapšeni na dan Svetog Vasilija Ostroškog.

„Svjedoci smo, ne samo grubog pokazivanja državne sile nad eparhijom budimljansko-nikšićkom, vladikom i sveštenstvom, nego i elementarnog i programskog zatiranju vrijednosti na kojima se temelji Crna Gora, a to su viteški etos, požrtvovanost, čovjekoljublje i bogoljublje“, rekao je Mićović na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Prema njegovim riječima, naziv vladika je simbolično i stvarno utkan u ono što je esencija ljudskosti, narodnog karaktera, duhovnog i kulturnog prosvjećenja, državotvornosti i časti i imena Crne Gore.

Mićović je kazao da eparhija nije planirala održavanje litije na dan svetog Vasilija i da ju je otvoreno najavljivalo samo nekoliko političkih partija.

„Dan Svetog Vasilija tradicionalno je veliki praznik za Nikšić i Crnu Goru. Ispred Sabornog hrama se okupio oko 15 hiljada građana koji su čekali da, u slavu sveca, sa sveštenstvom prođu ulicama grada“, naveo je Mićović.

On je saopštio da je vladika izvršio božiju i narodnu volju dozvolivši da narod prođe gradom, iako su na taj način prekršene neke formalne mjere građanske discipline.

Mićović je dodao da nije bilo nikakvih govora i vladičanskih besjeda, izuzev u crkvi.

„Nije valjda vlast očekivala da se ljubav prema bogu i narodu može ograničiti komunalnim i sanitarnim propisima, ili da autoritet priče o koronavirusu bude iznad sveca u narodu“, pitao je Mićović.

On je kazao da su čelnici režima Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori obilježili kao neprijatelja naroda i pozvao vlast da prestane sa razaranjem istorijskih vrijednosti na kojima stoji Crna Gora.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović saopštio je da je ta organizacija potpuno bespomoćna da se kroz institucije sistema izbori za ravnopravnost srpskog naroda sa drugim nacionalnim zajednicama u Crnoj Gori.

On smatra da sve što se dešava sa crkvom nije slučajno.

Vuksanović je, u ime Srpskog nacionalnog savjeta, tražio da se hitno oslobode vladika i sveštenici koji su pokušavali da, poštujući preporuke države, održe i tradiciju grada i duhovne Crne Gore.

„Potez vlasti da u policiji zadrži vladiku i sveštenstvo mogu samo da shvatim kao poniženje, provokaciju i odnos prema srpskom narodu“, rekao je Vuksanović.

Predsjednica Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, Jelica Stojanović, kazala je da su oni zapanjeni dešavanjima, jer smatra da je sve što se desilo nakon litije anticivilizacijski, nečastan, nečovječan, antiistorijski, anticrnogorski, antisrpski i anticrkveni gest, koji je rijetko kad i gdje zapažen.

„Nije trebalo nikoga uhapsiti, ali ako je već tako odlučeno, trebalo je uhapsiti deset ili 15 hiljada građana Nikšića koje je prizvao sveti Vasilije”, kazala je Stojanović.

Ona je pitala zašto nijesu uhapšeni građani, koji su prizvani duhom Svetog Vasilija stajali 45 minuta ne poštujući socijalnu distancu, dok su vladike služile u crkvi i ne znajući koliko je naroda ispred.

Stojanović je poručila da je, ako postoji prekršaj, to učinila policija i država, koja nije uhapsila deset do 15 hiljada građana, umjesto vladike i sveštenstva koji su se morali odazvati tolikom narodu.

„Sve to govori o apsurdu i namjernom zlom činu uprenom protiv crkve i svetinje“, rekla je Stojanović i tražila da se uhapse svi građani sa litije, a puste vladika i sveštenstvo.

Urednik časopisa Slovo, Veselin Matović, smatra da „sramotni čin“ hapšenja vladike i sveštenika, koji su obavljali svešteničku obavezu i ispoštovali volju naroda nije samo udar na njihova prava i slobode, nego i najgrublje gaženje i poništavanje Ustava, a time i Crne Gore.

Matović je poručio da oni zahtijevaju ne samo njihovo hitno oslobađanje, već i oslobađanje od krivice svih mladih i ljudi koji su protestima po gradovima Crne Gore tražili da vladika i sveštenici budu pušteni, zbog čega su nemilosrdno tučeni i hapšeni.

On je tražio i da budu kažnjeni oni koji su to sprovodili, brukajući časnu istoriju Crne Gore.

Najoštriju osudu i zahtjev za hitno puštenje jednog od najuglednijih vladika u SPC-a i sveštenstva, javno su uputili i predsjednik Srpskog pokreta Njegoš, Tomislav Blagojević i profesor Vasilj Jovović.

Oni su pročitali brojna imena istaknutih stvaralaca koji traže hitno puštanje vladike i sveštenika.

Najčitanije