fbpx
NaslovnicaCrna GoraSve vjerske zajednice da budu unutar jedinstvenog pravnog sistema

Sve vjerske zajednice da budu unutar jedinstvenog pravnog sistema


Podgorica, (MINA) – Potpisivanje temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) završni je čin da i ta vjerska zajednica bude unutar jedinstvenog pravnog sistema Crne Gore, rekao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

On je novinarima, nakon javne debate o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o Državnom tužilaštvu, kazao da u potpisivanju ugovora sa SPC ne vidi ništa problematično, niti vanredno, ako je potpuno usaglašen sa onim što bi trebalo da bude principijelan i korektan odnos države prema vjerskim zajednicama i vjerskih zajednica prema državi.

Prema riječima Abazovića, sve vjerske zajednice treba da funkcionišu unutar jedinstvenog pravnog sistema Crne Gore.

„Potpisivanje temeljnog ugovora jeste samo završni čin toga da i oni budu unutar jedinstvenog pravnog sistema Crne Gore. Ono što se problematizovalo je tekst sporazuma“, naveo je Abazović.

On je kazao da vjeruje da će tekst ugovora uskoro biti dostupan i da nije imao prilike da taj tekst vidi.

„Kad bude dostupan meni, biće dostupan svima“, dodao je Abazović.

On je poručio da nema nikakvih skrivenih aktivnosti.

Kako je naveo Abazović, “svi su govorili da SPC djeluje van pravnog sistema Crne Gore, i da je to bio najveći problem“.

On je kazao da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojen u parlamentu krajem prošle godine, krajnje liberalan i omogućava da sve vjerske zajednice, nezavisno od svoje veličine, budu dio jedinstvenog pravnog sistema.

„I sad dođemo u situaciju da oni budu dio pravnog sistema, i ovi što su se žalili da oni djeluju van pravnog sistema, sada se žale zašto će da budu dio pravnog sistema. U tome se ogleda čitav paradoks politike koja se dešava u Crnoj Gori“, naveo je Abazović.

Govoreći o tužilačkom zakonu, on je kazao da je važno doći do zakonskog rješenja koje će biti funkiconalno.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu, kako je rekao, radio je Kabinet potpredsjednika Vlade.

„Iz razloga što sam ja i predsjednik političke partije i pokušavam da držim tu kopču sa parlamenatrnom većinom. Oni su apdejtovani oko svega, imali smo više zajedničkih sastanaka na liderskom nivou gdje smo usaglašavali tekst i odustajali od nekih ranijih rješenja“, dodao je Abazović.

On je poručio da je jako zadovoljan dinamikom, brzinom i razumijevanjem koje je postojalo između parlamentarne većine.

Najčitanije