fbpx
NaslovnicaCrna GoraSva djeca da budu vakcinisana prema kalendaru

Sva djeca da budu vakcinisana prema kalendaru

Podgorica, (MINA) – Institut za javno zdravlje Crne Gore i UNICEF pozvali su roditelje da se postaraju da njihova djeca prime rutinske vakcine uz poštovanje mjera zbog epidemije COVID-19, poput održavanja fizičke distance, čestog pranja ruku i vođenja računa o higijeni.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali je kazao da je zaštita od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinom osnovno pravo svakog djeteta i da je njihova dužnost da omoguće ostvarivanje tog prava svakom dječaku i djevojčici u Crnoj Gori.

“UNICEF poziva na vakcinaciju sve djece u skladu sa propisanim kalendarom kako bi izbjegli nove krize sa zaraznim bolestima koje se zahvaljujući vakcinama mogu spriječiti“, poručio je Kogali.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić kaže da epidemija COVID-19 otkriva kako svijet izgleda kada nema vakcine protiv zarazne bolesti.

“Vakcine za COVID-19 još nema, ali posjedujemo efikasne i bezbjedne vakcine za druge ozbiljne i veoma zarazne bolesti, poput malih boginja. Dok preduzimamo odgovarajuće mjere da spriječimo širenje COVID-19, moramo uložiti dodatne napore da osiguramo da sva djeca budu vakcinisana prema propisanom kalendaru vakcinacije“, rekao je on.

Svjetska nedjelja imunizacije svake godine se obilježava od 24. do 30. aprila.

Imunizacija predstavlja, kako se navodi, jednu od najefikasnijih javno-zdravstvenih intervencija. Od 2000. godine imunizacija protiv malih boginja spasila je živote oko 23,2 miliona djece.

“Zahvaljujući vakcinama, prošle godine, majčinski i neonatalni tetanus, koji je izuzetno fatalan za novorođenčad, nije bio iskorijenjen u samo 12 zemalja svijeta, a divlji poliovirus je bio zabilježen u samo dvije zemlje”, kaže se u saopštenju UNICEF-a.

Globalna pandemija COVID-19 podsjetnik je na to kako brzo može doći do epidemije kada ne postoji vakcina koja štiti ljude i zajednice.

Hitna potreba za vakcinom protiv COVID-19 ukazuje na, kako se navodi, presudnu ulogu imunizacije u zaštiti života i ekonomije.

Dok naučnici širom svijeta rade na razvoju vakcine protiv novog koronavirusa i dok su zdravstveni sistemi suočeni s ogromnim pritiskom usljed odgovora na COVID-19, nacionalni programi rutinske imunizacije su, kako se upozorava, važniji nego ikada.

Vlade širom svijeta, kako se navodi, moraju iskoristiti svaku priliku kako bi svoje građane zaštitile od brojnih bolesti za koje su vakcine već dostupne, jer kad god se propusti rutinska vakcinacija, povećava se rizik od epidemije bolesti.

“Radi tačnog informisanja na ovu temu, građanima se preporučuje da koriste pouzdane izvore informacija poput sajta i društvenih mreža Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Crne Gore, lokalnih domova zdravlja, Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a”, kaže se u saopštenju.

Najčitanije