fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠundić: Dijalogom do rješenja problema u RTCG

Šundić: Dijalogom do rješenja problema u RTCG

Podgorica, (MINA) – Menadžerski tim i generalni direktor Radio Televizije Crne Gore (RTCG) Božidar Šundić, kako su saopštili, podržavaju rad sindikalnih organizacija, koje se sa pravom bore da standard i lični dohodak zaposlenih u toj medijskoj kući budu bolji.

Sindikat zaposlenih RTCG zatražio je od Šundića da u roku od 15 dana potpiše usaglašeni kolektivni ugovor, koji je prezentovao na Skupštini Sindikata u oktobru prošle godine.

Predsjednica te organizacije Jadranka Drobnjak je na konferenciji za novinare kazala da Šundić sada od njih traži da potpišu jednostrano izmjenjeni kolektivni ugovor, u kome su umanjeni koeficijenti koji određuju visinu plata.

Šundić je kazao da konstruktivni dijalog sindikata i Uprave, u službenim prostorijama, a ne na ulici, dovešće do traženih rješenja, prenosi portal RTCG.

“Svakako da se mora voditi računa o finansijskoj održivosti Nacionalnog javnog servisa, poštovanju zakona kao i koeficijenata složenosti.

Kako je objasnio, koeficijente složenosti utvrđuje poslodavac, Aktom o sistematizaciji, uz prethodno mišljenje Sindikata.

“Svako povećanje koeficijenata, posebno onih sa IV1/IV2 školskom spremom (a u ovom sindikatu su većina) preko 4.85, ugrozili bi neto mjesečnu zaradu zaposlenih, a time i doveli u pitanje dalje finansijsko poslovanje RTCG, što ja kao poslodavac ne mogu da prihvatim, jer diploma se mora poštovati”, istakao je Šundić.

Šundić je naglasio da razmišlja zašto navedeni Kolektivni ugovor nije do sada potpisan.

“Nejasno je da jedan sindikat prihvata koeficijente, a drugi ne. Da li možda današnja konferencija za medije- održana na ulici, ima nešto više od sindikalne borbe zaposlenih u RTCG”, pitao je Šundić i dodao da je za rješenje neophodan demokratski dijalog u institucijama RTCG.

Najčitanije

policija, Podgorica

Za 24 sata 19 saobraćajnih nezgoda


Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 19 saobraćajnih...