fbpx
NaslovnicaCrna GoraStoltenberg: Odnosi NATO i Crne Gore uzajamno korisni

Stoltenberg: Odnosi NATO i Crne Gore uzajamno korisni

Podgorica, (MINA) – Odnosi NATO i Crne Gore su uzajamno korisni i pomažu da se učvrsti zajednička kolektivna bezbjednost, ocijenio je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

„Crna Gora je nastavila da bude pouzdan saradnik evroatlanskoj bezbjednosti, prvo kao partner, a sada kao punopravna članica Alijanse, sa mjestom za našim stolom i ravnopravnim glasom u oblikovanju naših odluka“, rekao je Stoltenberg u inervjuu za Vijesti.

On je zahvalio Crnoj Gori na stalnim bezbjednosnim naporima.

„Crna Gora doprinosi izgradnji stabilnosti na Zapadnom Balkanu, učestvujući u našoj misiji KFOR, slanjem predsavnika da učestvuju na vježbi upravljanja posljedicama vandrednih situacija”, rekao je Stoltenberg.

Kao je kazao, kao što NATO može da računa na Crnu Goru, tako i Crna Gora može računati na NATO.

On je rekao da njihov Provjerenički fond u Crnoj Gori pomaže da se uništi više od 400 tona viška municije, a nihova misija „Air policing“, garantuje bezbjednost crnogorskog vazdušnog prostora uz pomoć aviona iz Italije i Grčke.

„Odnosi NATO i Crne Gore su uzajamno korisni i pomažu da se učvrti naša kolektivna, zajednička bezbjednost“, ocijenio je Stoltenberg.

Stoltenberg kazao da primjena politika otvorenih vrata predstavlja istorijski uspjeh.

„Uzastopni krugovi proširenja su povećali stabilnost i prosperitet u Evropi, ukljućujući i na Zapadnom Blakanu. NATO poštuje pravo svake zemlje da izabere vlastite bezbjednosne aranžamane. NATO članstvo se ne nameće zemljama“, rekao je Stoltenberg.

On je kazao da svaka zemlja ima pravo da izabere da li želi da se priključi nekom sporazumu ili alijansi.

„Sve zemlje koje su se priključile, uključujući Crnu Goru i od nedavno Sjevernu Makednoniju, uradile su to slobodno i u skladu sa domaćim demokratskim procesima”, rekao je on.

Stoltenberg je naveo da su bezbjednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu važni za NATO, a ključni su za mir i stabilnost u Evropi.

“Ovaj region je posljednjih godina postigao mnogo, ali smo, naravno, u potpunosti svjesni preostalih izazova, uključujući organizovani kriminal, nezaposlenost, nezakonite ekonomske aktivnosti i rizike povezane sa škodljivim primjerima izvjesne retorike kojom se naglašavaju etničke razlike”, naveo je Stoltenberg.

Kako je ocijenio, demokratija, vladavina prava, unutrašnje reforme i dobrosusjedski odnosi su od vitalnog značaja za napredak svih u regionu.

“Odlučni smo da nastavimo da pomažemo zemaljama regiona da primjenjuju reforme. Od toga će korist imati njihovi građani, međudržavna saradnja, regionalna stabilnost i kompletna evroatlantska porodica” kazao je Stoltenbrg.
(kraj) kri

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...