fbpx
NaslovnicaCrna GoraStoltenberg: NATO će ostati u Avganistanu koliko bude potrebno 

Stoltenberg: NATO će ostati u Avganistanu koliko bude potrebno 


Brisel, (MINA) – NATO misija ostaće u Avganistanu koliko bude potrebno, kako bi osigurali da ta država nikada ponovo ne postane sigurno utočište za međunarodne teroriste, poručio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je kazao da je NATO trening misija “Odlučna podrška” pomaže avganistanskim snagama bezbjednosti da stvore uslove za mir.

“Iako u Avganistanu ostaju mnogi izazovi, sada imamo jedinstvenu priliku za mir. Saveznici u potpunosti podržavaju napore u postizanju političkog rješenja”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

On je istakao da je NATO snažno predan Avganistanu i dodao da će finansijski podržati avganistanske sigurnosne snage do 2024. godine.

“Ostaćemo u Avganistanu koliko god je potrebno, kako bismo osigurali da država nikada ponovo ne postane sigurno utočište za međunarodne teroriste. Zajedno smo otišli u Avganistan i zajedno ćemo donositi odluke o budućnosti naše misije”, poručio je Stoltenberg.

On je rekao da su jutros razgovarali i o jačanju NATO-ove obrane i odvraćanja i dodao da će saveznici obezbijediti po 30 borbenih brodova, kopnenih bataljona i vazdušnih eskadrila, u roku od 30 dana.

“Već smo generisali oko tri četvrtine potrebnih snaga. Još ima posla, ali do kraja godine želimo biti u punoj snazi”, dodao je Stoltenberg.

Kako je kazao, danas su preduzeli još jedan važan korak u prilagođavanju NATO-a, odobravanjem nove sveobuhvatne svemirske politike.

“Ne radi se o militarizaciji svemira. Ali NATO može odigrati važnu ulogu kao forum za razmjenu informacija, povećati interoperabilnost i osigurati da naše misije i operacije mogu tražiti podršku kada im je potrebna”, objasnio je Stoltenberg.

Govoreći o pravednoj podjeli tereta, generalni sekretar Alijanse je rekao da se na tom polju ostvaruje veliki napredak i da će 2019. biti peta uzastopna godina rasta potrošnje odbrane evropskih saveznika i Kanade.

“Ali računam da će svi saveznici još više pojačati svoje napore. Radi se o našoj zajedničkoj sigurnosti u nepredvidivom svijetu”, kazao je Stoltenberg i dodao da će podjela tereta biti važna tema na sastanku u Londonu u decembru.

Najčitanije