fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠtićeniku Skloništa za LGBTIQ osobe potrebna pomoć

Štićeniku Skloništa za LGBTIQ osobe potrebna pomoć

Podgorica, (MINA) – Nadležne institucije treba da rade svoj posao i V.A. dalje procesuiraju u skladu sa zakonom, kazali su iz LGBT Forum Progresa i poručili da jednakim intenzitetom i sa istom posvećenošću nastavljaju da mu pružaju svu neophodnu pomoć.

Predsjednica LGBT Forum Progresa Bojana Jokić naglasila je da je V.A. i dalje žrtva kojoj je potrebna puna pomoć i podrška te organizacije i nadležnih specijalizovanih institucija, kako bi prebrodio sve životne nedaće koje su ga snašle.

Ona je kazala da je V.A. u cijeloj situaciji najveća žrtva – životnih okolnosti, sistema, društva i spleta nesrećnih događaja.

“Bez obzira na sve okolnosti ovog slučaja i sva šokantna saznanja sa kojima smo svi upoznati, mi se ni na koji način ne ograđujemo od V.A, već jednakim intenzitetom i istom posvećenošću nastavljamo da mu pružamo svu pomoć i podršku koju možemo, što već i radimo”, poručila je Jokić.

Prema njenim riječima, njihov posao, odgovornosti i obaveza nijesu stali, niti prestali, niti će.

“Prije svega, oni kojima je pomoć potrebna na nju mogu i računati. To je naša misija i razlog postojanja. Upravo iz tog razloga, naši stručni saradnici, psihijatar, pravnik i socijalni radnik, mu i u ovom trenutku pružaju punu podršku”, rekla je Jokić.

Javnost, kako je navela, treba da zna da su se oni, kao organizacija koja u ovom trenutku ima veliki broj aktivnih korisnika, u ovom slučaju našli na „ivici mača“.

“S jedne strane smo bili aktivno dovedeni u zabludu od strane V.A. zarad ostvarivanja njegovih nejasnih namjera, a s druge strane smo imali obavezu da sa svakim nezakonitim postupanjem pojedinaca upoznamo nadležne organe”, kazala je Jokić.

Ona je rekla da ne želi da dalje komentariše pojedinosti samog slučaja V.A, jer je javnost već upoznata sa svim dešavanjima i razvojem situacije.

“Nadležne institucije, prije svega policija i tužilaštvo, treba sada da rade svoj posao i njega dalje procesuiraju u skladu sa zakonom”, kazala je Jokić.

Kako je navela, svi koji krše zakon, bez obzira na to kojoj društvenoj grupi pripadaju, su jednaki pred zakonom i pravda mora da bude zadovoljena i u ovom slučaju.

“Uvjerena sam da neće postojati nikakav poseban tretman zato što je V.A. dio LGBTIQ zajednice, ali se takođe nadam da će tužilaštvo u daljem postupku cijeniti sve okolnosti koje su do ovog šokantnog događaja dovele”, rekla je Jokić.

Ona je navela da se iskreno nada da će mediji u Crnoj Gori, ali i pojedinci koji aktivno plasiraju maliciozne navode, imati razumijevanja za položaj u kome se sada nalazi ne samo V.A. već i cjelokupna LGBTIQ zajednica u Crnoj Gori, i da će postupati u skladu sa činjenicama tog slučaja.

“Ne postoji niti jedno opravdanje za besramne napade na LGBTIQ osobe koji su od sinoć krenuli da se dešavaju na društvenim mrežama, niti za pokušaje pojedinaca da ovu tragičnu situaciju zloupotrebe za širenje govora mržnje i prijetnji”, istakla je Jokić.

Ona je poručila da će sve takve komentare i prijetnje aktivno prijavljivati i takve pojedince će nadležni organi dalje sankcionisati.

“Ovim putem želim da, u svoje lično ime, ime LGBT Forum Progresa i u ime samog V.A. uputim iskreno i duboko izvinjenje svim LGBTIQ osobama u Crnoj Gori zbog svega što se ovih dana dešavalo i zbog položaja u koji nas je V.A. sve doveo svojim postupcima”, navela je Jokić.

Ona je kazala da je posebno boli to što joj se od sinoć javio veliki broj LGBTIQ osoba koje su iskazale bojazan da sada neće moći da slobodno prijave nasilje i da im niko neće vjerovati.

“Sve vas uvjeravam da su vrata i LGBT Forum Progresa i Uprave policije otvorena za sve vas kao i do sada, da niko neće dovoditi u pitanje vaše prijave nasilja i nasilnika, niti išta može da umanji vaš položaj i zaštitu koja vam je na raspolaganju”, poručila je Jokić.

Ona je istakla izuzetnu saradnju i partnerstvo između Uprave policije i njihovog tima, koji su uvijek bili izuzetno profesionalni, na visokom nivou i u korist zaštite LGBTIQ osoba od nasilja i govora mržnje.

Jokić je posebno zahvalila načelniku sektora Kriminalističke policije Srđi Koraću i njegovom timu, čiji su, kako je navela, profesionalizam i nemjerljiv doprinos u rješavanju tog slučaja za svaku pohvalu.

“Saradnja i partnerstvo koje postoji između Uprave policije i LGBT Forum Progresa je primjer istinskog savezništva na usluzi svim LGBTIQ osobama u Crnoj Gori, te moram da istaknem da smo svih ovih godina zajedno bili na strani zakona i pravde, štiteći LGBTIQ osobe u Crnoj Gori”, naglasila je Jokić.

Ona je apelovala na sve građane i pogotovo javne aktere da se suzdrže od širenja mržnje i negativnih stavova o LGBTIQ osobama.

“Da ne zaborave da je V.A. u konačnom najveća žrtva društva i sistema koje sve nas u LGBTIQ zajednici označava na najgore moguće načine”, navela je Jokić.

Najčitanije

Predstavili investicije u sektoru turizma

Podgorica, Tirana, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo turizma, ekologije, održivog i razvoja sjevera predstavilo je na...