fbpx
NaslovnicaCrna GoraStatus medijskih radnika nije strazmjeran značaju medija

Status medijskih radnika nije strazmjeran značaju medija


Podgorica, (MINA) – Društveni i materijalni status medijskih radnika u Crnoj Gori, nije strazmjeran značaju medija u društvu, saopšteno je iz Sindikata Medija Crne Gore (SMCG) povodom Dana novinara.

Iz Sindikata su kazali da veliki jubilej, 150 godina novinarstva u Crnoj Gori, novinarke i novinari obilježavaju u doba epidemije koronavirusa koja je negativno uticala i na tu profesiju iako je, istovremeno, kao nikada do sada, pokazala ogroman značaj medija u društvu.

“Međutim, tom značaju nije srazmjeran i društveni i materijalni status medijskih radnika koji se uglavnom nije poboljšao, iako su mnogi bili među prvima na udaru epidemije, donoseći ključne informacije građanima sa terena i podižući čitanost, slušanost i gledanost medija, ali i rizikujući zarazu”, rekli su iz Sindikata.

Oni su podsjetili da je Istraživanje SMCG iz oktobra pokazalo da 86 odsto novinara online medija smatra da je korona negativno uticala na njihov rad, a čak 15 odsto njih saopštilo je da im je smanjena plata tokom epidemije.

“Samo manji broj novinarki i novinara u svim medijima dobio je adekvatnu satisfakciju za svoj rad u vidu povećanja plata ili bonusa iako je, po procjenama Sindikata medija, država zbog epidemije pomogla gotovo sve crnogorske medije sa više od 600 hiljada eura”, istakli su iz Sindikata.

Oni su ponovo pozvali sve vlasnike medija koji to nijesu učinili da adekvatno nagrade zaposlene a naročito one koji su morali da rade više.

U SMCG smatraju da u proteklih godinu nije puno učinjeno da se konačno rasvijetle svi neriješeni slučajevi ubistava i napada na novinare.

“Ni nakon skoro 17 godina ne zna se ubica ni nalogodavci ubistva glavnog urednika ,,Dana” Duška Jovanovića i još nema pravnog epiloga ranjavanja novinarke Olivere Lakić iz maja 2018. godine a u međuvremenu je, po navodima Specijalnog Tužilaštva, ista kriminalna grupa tokom prošle godine planirala novi atentat na nju”, kazali su iz Sindikata.

Kako su ocijenili sve to govori da nadležni još ne shvataju značaj zaštite novinara i očekujemo od nove vlasti da rješavanje ovih pitanja stavi na vrh agende.

Iz Sindikata su rekli da će prošla godina ostati upamćena i po presudi kojom je istraživački novinar Jovo Martinović osuđen na godinu zatvora zbog krijumčarenja droge i pored njegovih tvrdnji da je samo radio svoj posao i istraživao funkcionisanje organizovanog kriminala.

Oni smatraju da takva odluka predstavlja napad na istraživačko novinarstvo i slobodu medija.

U Sindikatu ocjenjuju da jedan od velikih problema ostaje i zabrinjavajuća finansijska situacija u većini lokalnih javnih emitera gdje se zaposlenima godinama duguju plate i nagomilavaju dugovi za doprinose.

“Iako je u nekima taj dug smanjen, smatramo da je što prije potrebno usvojiti predloge Sindikata medija koji bi ušli u novi Zakon o audio-vizuelnim medijskim uslugama kako bi se obezbijedila finansijska održivost i urednička nezavisnost lokalnih javnih emitera i to pitanje konačno stavilo van dnevnog reda”, kazali su iz SMCG-a.

Kako su podsjetilo prošle godine usvojene su izmjene Zakona o medijima i Zakona o Nacionalnom javnom emiteru Radio-Televiziji Crne Gore koje su donijele određena poboljšanja u vidu osnivanja Fonda za medijski pluralizam ali i veliku zabrinutost dijela medijske zajednice zbog djelimičnog ograničavanja prava na zaštitu izvora.

“SMCG očekuje da sudovi neće zloupotrebljavati novinarsko pravo na zaštitu izvora, a da će najavljena pomoć države privatnim medijima preko Fonda biti jasno uslovljena time da dio te pomoći bude usmjeren na poboljšanje ekonomskog položaja zaposlenih jer će oni proizvoditi medijske sadržaje za koje će njihovi mediji dobijati novac iz ovog Fonda”, ističu iz Sindikata.

Oni su pozvali sve novinarke i novinare da se bore protiv cenzure i samocenzure koje ostaju veliki izazov crnogorskog novinarstva.

“U tom pogledu treba da budu svjesni da su, na predlog Sindikata, u novi Zakon o medijima, unijete odredbe po kojima svaki novinar u Crnoj Gori ima pravo da odbije da napiše tekst ili prilog koji je suprotan zakonu i Kodeksu i da zbog toga ne može biti kažnjen, kao i da imaju pravo da ne potpišu svoje medijske sadržaje ako im se promijeni smisao u postupku uredničke obrade”, podsjetili su iz SMCG-a.

U Sindikatu smatraju da bez rješavanja tih problema crnogorsko novinarstvo neće moći da se adekvatno suoči ni sa novim izazovima u vidu lažnih vijesti ili lošeg uticaja društvenih mreža na novinarski rad ali i društvo uopšte.

“U nadi da će se ozbiljno krenuti u zatvaranje ovih pitanja, SMCG čestita novinarkama i novinarima Dan novinara Crne Gore i 150 godina novinarstva u našoj zemlji i poziva ih da, i pored svih očiglednih razlika i sukoba, budu barem objektivni u svom radu i solidarni u zaštiti svojih prava”, poručili su iz Sindikata.

Najčitanije

Penzioneri traže hitnu reformu sistema PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savez udruženja penzionera Crne Gore tražio je od Vlade hitnu reformu...