fbpx
NaslovnicaCrna GoraStanković: Tužilački savjet neće dozvoliti blokadu

Stanković: Tužilački savjet neće dozvoliti blokadu

Podgorica, (MINA) – Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković rekao je da očekuje da Tužilački savjet neće dozvoliti da dođe do blokade rada tužilačke organizacije i poručio da je dosadašnje funkcije obavljao dostojanstveno i da se neće povlačiti pred licem sa potjernice.

On je u intervjuu za Televiziju Crne Gore rekao da optuženi sekretar Vrhovnog državnog tužilaštva, Nenad Vujošević, nije njegova lijeva, niti desna ruka.

“Niti je on generlani sekretar VDT-a, jer takvo mjesto ne postoji i njegovi poslovi su bili samo administratvini, nije imao dodira sa tužilačkim predmetima, niti uvid u njih“, objasnio je Stanković.

Stanković je rekao da nije zaposlio Vujoviševića, već da je imao preko 20 godina staža kada je on došao na čelo VDT-a.

„Ja sa ove funckije nemam pravo da biram na mandat svoje saradnike, već na redovni oglas. Tako da o mojoj objektivnoj odgovornosti se ne može govoriti“, naveo je Stanković i dodao da u VDT nije niko primljen ako nije prošao testove i provjere.

On je ponovio da je sve svoje funkcije obavljao dostojanstveno i da se “neće povlačiti pred licem sa potjernice”.

Na pitanje zašto je zakasnila reakcija Tužilaštva, ako su godinu znali da je Vujošević član kriminalne organizacije, Stanković je rekao da je Vujošević suspendovan odmah nakon što su za to stvoreni zakonski uslovi, odnosno nakon proširenja istrage.

„Radi se o živom predmetu, gdje se vodi istraga i ja u vezi sa tim ne mogu da odgovaram na pitanja. Reakcije Specijanog državnog tužilaštva je bila u pravo vrijeme, u to sam siguran. Od njih ćete sigurno dobiti obavještenje kada za to budu stvoreni uslovi“, rekao je Stanković.

Upitan da li je u kumovskim odnosima sa Vujoševićem, Stanković je odgovorio negativno.

On je poručio da Tužilaštvo drži konce u svojim rukama i da ga ne može ga poremetiti odbjegli tajkun i lice sa potjernice.

„Tužilaštvo ide dalje i neće stati bez obzira na sve diskreditacije i bezočne podvale“, poručio je Stanković.

Kako je naveo, organizovani kriminal je prisutan u svim državama, karakteriše ga to što negira zakonitost, pokušava da uruši institucije sistema, iz ilegalnih pređe u legalne tokove.

„Za borbu sa organizovanim kriminalnom su potrebni odvažni, odlučni i obučeni ljudi. Da li ih Crna Gora ima to će se pokazati. Ja vjerujem da ima“, rekao je Stanković.

Na pitanje kako tumači to što se u snimku stalno provlači pitanje o davanju novca, on je kazao da o tome za sada ne može da govori.

Stanković je rekao da se Tužilački savjet još nije izjašnjavao, niti glasao oko v.d. stanja u Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) i podsjetio da je na prethodnoj sjednici dio članova Savjeta našao da je preuranjeno o tome odlučivati dok mu ne istekne mandat.

On je rekao da očekuje da Tužilački savjet neće dozvoliti da dođe do blokade rada tužilačke organizacije jer je, kako je rekao, njegovo funckionisanje važno za vladavinu prava.

„Ukoliko bi došlo do blokade mogli bi ući u pravno bezvlašće, stradanje prava i to ne bi bilo dobro ni za koga“, istakao je Stanković.

On je naveo da se nije javio na javni poziv za v.d, te da je to bio poziv da se jave kandidati od kojih bi jedan bio izabran parlamentu, gdje je potrebna dvostrećinska većina u prvom, odnosno tropetinska većina u drugom krugu.

„Sve i da sam izabran ponovo u parlamentu madnat bi mi bio prekinut i nisam htio da ulazim za to da prekidam mandat“, dodao je Stanković.

Što se tiče v.d stanja, Stanković je objasnio da zakon o VDT je predividio da po isteku madnata, razješenja ili ostavke, Tužilački savjet određuje v.d. iz redova državnih tužilaca iz VDT-a.

„Znači u igri su samo devet tužilaca, među kojima i ja.Oni su se pojedinačno izjasnili da nemaju volju da obavljaju funckiju v.d. i da smatraju da ja treba da nastavim, da je Tužilaštvo postiglo dobre rezultate u prethodnom petogodišnjem periodu. Ja sam rekao da prihvatam da obavljam funkciju v.d.“, rekao je Stanković.

On je kazao da 7 ili 8. oktobra mora biti odražan sjednica Tužilačkog savjeta.

Stanković je ocijenio da crnogorsko tužilaštvo ima rezultate, kao ni jedno u regionu, ali da je prinuđen da razgovara o aktuelnoj aferi.

Upitan da li ima osjećaj da je poljuljano povjerenje u Tužilaštvo, Stanković je rekao da takvi događaji mogu da dovedu pada povjerenja.

“Ali će Tužilaštvo nastaviti da radi svoj posao, goni učinioce svih krivičnih djela i da ih izvodi pred lice pravde. Sigurno neće posustati pred sekretarom koji je postao „zamorčić“ jednog čovjeka“, poručio je on.

Stanković je rekao da očekuje da Državno tužilaštvo, niti Tužilački savjet neće podleći “podvalama, manipulacijama, konstrukcijama i jeftinim trikovima bjegunca od pravde”, već da će svi redovno izvršavati svoje zakonske obaveze.

On je istakao da nije namjeravao da napuštanjem konferencije izbjegne pitanja novinara.

“Postojale su ranije preduzete obaveze, ali i da sam sjedio na konfernciji ne bih mogao da odgovaram na pitanja,” rekao je on.

Komentarišući dodjeljivanje stanova i kredita po povoljnim uslovima državnim funckionerima, među kojima su neki tužioci i sudije, Stanković je podsjetio da Državno tužilaštvo nema svoj budžet, već da zavisi od volje zakonodavne i izvršne vlasti i da je to jedini način na koji su mogli da ostvare takva prava.

„Tačno je da sam korisnik tog kredita, ali pred vama je vrhovni državni tužilac, koji je zaštićena ličnost, koji živi u običnoj stambenoj zgradi, u ulazu ne mogu susresti troje komšija, stanovi se izdaju na dan. Takva mi je bezbjednosti tu, a da ne govorim o postojanju minimuma bezbjednosti na radnom mjestu“, naveo je Stanković.

Prema njegovim riječima, rješenje bi bilo da Državno tužilaštvo ima svoj budžet i da unutar tužilačke organizacije rješavaju svoja pitanja.

Na pitanje da prokomentariše to što je njegova supruga i predsjednica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković potpisala Sporazum o budućnosti u kojem se, između ostalog, traži njegova smjena, Stanković je rekao da ona je slobodna u donošenju takvih odluka.

„Njen potez je bio neoubičajen za balkanske prilike, međutim, ona ima svoj raniji profesionalni i politički stav. Da li bi ona trebalo da donosi političke odluke koje meni odgovaraju ili ja da donosim odluke koje njoj politički odgovaraju?“, pitao je Stanković.

Najčitanije