fbpx
NaslovnicaCrna GoraSrzentić: Država da obezbijedi punu primjenu Istanbulske konvencije

Srzentić: Država da obezbijedi punu primjenu Istanbulske konvencije

Podgorica, (MINA) – Crna Gora treba da obezbijedi punu primjenu Istanbulske konvencije i mora biti sigurno mjesto za sve građanke i građane, poručila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić.

Ona je to navela na događaju “Zajedno protiv nasilja nad ženama”, koji je Sigurna ženska kuća organizovala sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, Upravom policije i Glavnim gradom.

Kako prenosi PR Centar, Srzentić je kazala da su nedavne smrti žena, žrtava nasilja, koje su uzdrmale i uznemirile cijelu Crnu Goru, ponovo navele da se postavi pitanje – “da li je moglo biti spriječeno”.

“Jeste i moralo je! Baš zato je kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” razlog da se o njemu uvijek promišlja”, rekla je Srzentić.

Ona je ukazala da je kriza izazvana pandemijom koronavirusa učinila da nejednakost i zlostavljanje budu još izraženiji i poraste stopa nasilja nad ženama.

Prema riječima Srzentić, i digitalna era je sa svojim platformama pružila nove oblike nasilja na internetu, naročito prema ženama i djevojčicama.

“Možemo i moramo spriječiti zlostavljanje djevojčica, djevojaka i žena. Moramo ih osnaživati i osmišljavati učinkovite akcije za smanjenje nasilja. Jer to nikako nije nečiji, već problem svih nas”, istakla je Srzentić.

Ona je kazala da država treba da obezbijedi punu primjenu Istanbulske konvencije.

“I preduzme sve mjere za primjenu 81 člana, koji postavljaju detaljne standarde u oblasti zakonodavstva, prevencije, pravne i institucionalne zaštite i podrške žrtvama, kao i efikasnog procesuiranja i kažnjavanja počinilaca”, navela je Srzentić.

Prema njenim riječima, poruka razumnih, pravednih, odgovornih mora biti glasnija od bijega od odgovornosti svakog zlostavljača.

“Ujedinimo se kako bismo na vrijeme reagovali i spriječili svaki oblik nasilja i kako bismo pružili podršku onima kojima je najpotrebnija”, poručila je Srzentić.

Crna Gora, kako je navela, mora biti sigurno mjesto za sve njene građanke i građane.

“I kada pomislite da to nije vaša stvar i da bi, možda, trebalo da ćutite – nemojte! Jer, zapamtite – svi smo odgovorni”, istakla je Srzentić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...