fbpx
NaslovnicaCrna GoraSpremni za dijalog sa Vladom

Spremni za dijalog sa Vladom

Podgorica, (MINA) – Sindikat prosvjete pozdravio je spremnost za saradnju i dijalog i pozvao premijera Zdravka Krivokapić da još jednom u razgovoru pokušaju da prevaziđu određena neslaganja u cilju što uspješnijeg nastavnog procesa.

Oni su Krivokapiću, u, kako su rekli, duhu njegovog ekspozea, predlažili formiranje zajedničkog tima koji će raditi na izradi Platforme “Partnerstvom do kvalitetnog obrazovnog sistema”.

„Ne gubeći iz vida da je za takav cilj neophodan uslov – kvalitetan, motivisan, cijenjen i slobodan nastavnik“, kazali su iz Sindikata.

U obraćanju Krivokapiću iz Sindikata su kazali da potpisuju svaku njegovi riječ u ekspozeu, koja se odnosi na obrazovni sistem u Crnoj Gori.

Iz Sindikata su kazali da ta radnička organizacija već 20 godina javno traži i zahtijeva, upozorava i procesuira, sa ciljem ispravljanja nepravilnosti u sistemu.

Oni su kazali da je Sindikat proglašavan i antidržavnim, iz kog su se i isključivali pod pritiskom vlasti, da je pokušan da bude slomljen formiranjem paralelnog sindikata i da je bio optuživan i za previše bliske odnose sa vlašću.

„A mi smo se sve vrijeme samo bavili onim što nam je dužnost, pravima radnika i borbom za pravedno društvo. Nekad sa više, nekad sa manje uspjeha“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da Sindika nije nikada dozvoljavao i da neće dozvoliti da bude svrstan ni na jednu stranu, bilo političku, bilo nacionalnu, bilo vjersku.

Sindikat, kako su poručili, hoće da nastavi da se još snažnije bori za prava prosvjetnih radnika.

„Nema te matematike koja može reći da je 40 časova po 30 minuta direktne nastave, koji će neki od kolega morati da drže, isto što i 20 časova po 45 minuta, u normalnim okolnostima. Koju god operaciju da primijenimo, to mora biti uvećana norma ili prekovremeni rad“, kazali su iz Sindikata.

Oni su poručili da ne prihvataju stav da neće biti problem držati osam časova direktne nastave!“ Svakog dana! Još sa maskom na licu! Sve vrijeme!“

„Sindikat neće ucjenjivati, ali neće ni ćutati na bjelodanu činjenicu da u ovom trenutku, prosvjetni radnik je taj koji obezbjeđuje zaštitna sredstva (maske) na radnom mjestu, neće ćutati na činjenicu da je prosvjetni radnik taj koji, na radnom zadatku, obezbjeđuje i sredstvo za rad (kompjuter)“, kazali su iz Sindikata.

Iz te radničke organizacije poručili su da neće ćutati na činjenicu da je prosvjetni radnik taj koji snosi i troškove uslova rada (internet).

„Da je prosvjetni radnik izgubio svoje privatno vrijeme, da je na raspolaganju po cijeli dan, da je htio ne htio, član i do 10-ak viber grupa (odjeljenja, roditelji, vijeća), da je prosvjetni radnik izgubio privatnost svog doma, da mu je kamera ušla u kuću“, kazali su iz Sindikata.

Oni ističu da Sindikat ne ucjenjuje, već traži razumijevanje i kompromis.

“Mnogo puta smo pokazali i dokazali našu dobronamjernost i strpljenje. I sada smo spremni na to. Posebno imajući u vidu situaciju u kojoj se svi zajedno nalazimo“, naveli su iz Sindikata prosvjete.

Najčitanije