fbpx
NaslovnicaCrna GoraSporazum sačinila URA, a ne lideri tri koalicije

Sporazum sačinila URA, a ne lideri tri koalicije

Podgorica, (MINA) – Sporazum o programskim prioritetima ekspertske vlade, koji obuhvata 13 tačaka, sačinio je Građanski pokret (GP) URA, a ne lideri tri pobjedničke koalicije kako je objavljeno u pojedinim medijima, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Iz te partije su demantovali informaciju da su lideri koalicija “Za budućnost Crne Gore, “Mir je naša nacija i “Crno na bijelo, Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, u susret izglasavanju novog saziva vlade, sačinili Sporazum o programskim prioritetima ekspertske vlade.

„Dakle, informacija koju je omaškom objavio Dan nije tačna. Sporazum je sačinio GP URA i dostavio Demokratama, prije gotovo mjesec“, kaže se u reagovanju Demokrata.

Navodi se da su Sporazum i zajednička izjava tri lidera pobjedničkih koalicija, čiji autori su Demokrate, u septembru definisali programski put nove vlasti.

Nakon toga se, kako navode Demokrate, odustalo od dogovaranja na nivou tri lidera, i uslijedila je metodologija mandatara u pripremi sastava nove vlade na nivou pregovaranja sa poslanickim klubovima.

„Od čega je na kraju mandatar takođe odustao i opredijelio se da sam sačini predlog sastava vlade u kojem neće biti predstavnika najvećeg broja poslaničkih klubova“, dodaje se u reagovanju Demokrata.

Navodi se da su, bez obzira na sve, očekivanja i uvjerenja Demokrata da će Crna Gora dobiti novu vladu na sjednici zakazanoj za 2. decembar, „a jasno je da će se sva dalja dogovaranja u vezi budućeg rada parlamentarne većine obavljati na nivou šefova poslaničkih klubova, odnosno predstavnika 41 poslanika“.

Iz Demokratske Crne Gore su kazali da su, u skladu sa tim, na dostavljeni predlog sporazuma GP URA dostavili precizan odgovor u dvije tačke.

Prema njihovim riječima, prva tačka je da predlog sporazuma treba uputiti svim šefovima klubova poslanika parlamentarne većine, sa precizno definisanim rokom za dostavu eventualnih izmjena i dopuna.

Kako navode Demokrate, druga tačka je da Sporazum, nakon izmjena i dopuna, potpiše 41 poslanik parlamentarne većine ili šefovi klubova poslanika parlamentarne većine.

Najčitanije