fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠojble: Bundestag će sarađivati i sa novom većinom i sa opozicijom

Šojble: Bundestag će sarađivati i sa novom većinom i sa opozicijom

Podgorica, (MINA) – Bundestag će nastaviti da sarađuje i sa novom većinom i sa budućom opozicijom, i time potvrđivati značaj koji pridaje svim elementima u političkoj strukturi Crne Gore, poručio je predsjednik Bundestaga Volfgang Šojble.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se sa Šojbleom, čime je započeo posjetu Berlinu.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je čestitao 30. godišnjicu ujedinjenja Njemačke, i naveo da je drugi susret sa Šojbleom u posljednjih 18 mjeseci velika privilegija za Crnu Goru.

Đukanović je kazao da usvajanje evropskih vrijednosti i integracija u Evropsku uniju (EU) ostaje osnovna preokupacija državne politike i njen strateški cilj.

„Crna Gora nastavlja da bude aktivan činilac regionalne saradnje i promoter evropskih vrijednosti kao jedina zemlja kandidat na Zapadnom Balkanu sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima“, rekao je Đukanović.

On je upoznao Šojblea sa razvojem događaja u Crnoj Gori nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora.

Đukanović je ocijenio da izbori i sve ono što je uslijedilo nakon priznanja rezultata od svih aktera, što je prvi put u novijoj istoriji parlamentarizma u Crnoj Gori, potvrđuje napredak u demokratskoj kulturi i kapacitetima za demokratsku tranziciju vlasti.

„Crna Gora ulazi u novo poglavlje u političkom životu, iskustvo kohabitacije, sa puno izazova na koje će, vjerujemo, odgovoriti na najbolji način”, rekao je Đukanović.

On je naveo da će, sa pozicije predsjednika, nova većina imati apsolutnu podršku za sve ono što bude u cilju usvajanja evropskih vrijednosti.

“A tome će doprinositi i državotvorno djelovanje nove proevropske opozicije“, kazao je Đukanović.

Šojble je čestitao Crnoj Gori na održanim izborima koji su, kako je naveo, izraz demokratije.

„Promjena vlasti, koja se desila po prvi put u Crnoj Gori, uvijek je izazov”, naveo je Šojble.

Prema njegovim riječima, u tom procesu predsjednik ima posebnu odgovornost.

“Bundestag će nastaviti da razvija odnose saradnje i s novom većinom i budućom opozicijom i time potvrđivati značaj koji pridaje svim elementima u političkoj strukturi Crne Gore“, kazao je Šojble.

On je, kako se navodi u saopštenju, naglasio da je svaka promjena vlasti i test političke zrelosti, koji podrazumijeva i očekivanje da nova vlada svoj rad nastavi na onome što su rezultati prethodne vlade.

„To je nešto što se mora naučiti, i što je u najboljem interesu države“, kazao je Šojble.

Sagovornici su komentarisali i politiku proširenja, kao i odnose u regionu, u širem kontekstu.

Oni su kazali da su zabrinuti razvojem pandemije, čije se pogoršanje očekuje i u Njemačkoj u narednim sedmicama.

„Zato moramo biti spremni da uradimo sve što je moguće i postići oko toga jedinstvo u Evropi. Posljedice su veoma zabrinjavajuće, naročito na planu ekonomije, gdje najveći izazov ostaje očuvanje ekonomskih potencijala za period nakon krize“, zaključili su Đukanović i Šojble.

Najčitanije