fbpx
NaslovnicaCrna GoraSocijalna davanja u izbornoj godini u slučaju epidemije

Socijalna davanja u izbornoj godini u slučaju epidemije

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori socijalna davanja biće isplaćivana u izbornoj godini i u slučaju epidemije ili pandemije zaraznih bolesti, predviđeno je izmjenama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, koji je usvojio parlament.

Za usvajanje Zakona glasao je 41 poslanik, a protiv i uzdržanih nije bilo.

Izmijenjenim članom Zakona “zabranjuje se sa tekuće budžetske rezerve sa državnog i sa lokalnog nivoa dodjela socijalnih davanja u godini u kojoj se održavaju lokalni ili parlamentarni izbori, osim u slučaju ratnog stanja, vanrednog stanja, epidemije ili pandemije zaraznih bolesti“.

Izmjene Zakona predložila je crnogorska Vlada zbog, kako je obrazloženo, ublažavanja posljedica epidemije na socijalni status najugroženijih kategorije stanovništva.

Parlament je usvojio dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima se omogućava produženje mandata lokalnom parlamentu u slučaju da on ističe i za vrijeme vanredne situacije, a ne samo vanrednog stanja.

Za usvajanje je glasao 41 poslanik, a protiv i uzdržanih nije bilo.

Dopunom se omogućava produženje mandata Skupštine u slučaju da on ističe i za vrijeme vanredne situacije, a najduže 90 dana po prestanku okolnosti koje su je izazvale.

“Ovim će se omogućiti lokalnoj samoupravi da nastavi obavljanje poslova radi ostvarenja pretpostavljenog javnog interesa, sve do datuma održavanja izbora, odnosno konstituisanja novog saziva Skupštine, kada se za to budu stekli uslovi”, navodi se u obrazloženju.

Najčitanije