fbpx
NaslovnicaCrna GoraSmanjen broj zaposlenih u javnoj upravi, ušteda 3,4 miliona

Smanjen broj zaposlenih u javnoj upravi, ušteda 3,4 miliona

Podgorica, (MINA) – Planom optimizacije usporen je rasta broja zaposlenih u javnoj upravi, čime je napravljena ušteda od 3,4 miliona EUR, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu javne uprave, Goran Jovetić.

Vlada je na danas usvojila Analizu efekata kratkoročnih mjera Plana optimizacije u skladu sa Programom rada Vlade za ovu godinu.

Jovetić je kazao da se nakon pola godine već može govoriti o efektima Plana optimizacije, odnosno da je Analiza kratkoročnih efekta pokazala da je usporen rast broja zaposlenih u ukupnoj javnoj upravi.

„Za prvih šest mjeseci smanjen je broj zaposlenih na lokalnom nivou za 3,9 odsto, odnosno 475 zaposlenih je manje na početku ove godine“, saopštio je Jovetić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, Analiza efekata kratkoročnih mjera Plana optimizacije pokazala da se, u trendu ukupnog rasta zaposlenosti, smanjuje relativno učešće zaposlenosti u javnoj upravi.

„Tako je decembra 2017. godine, zaposlenost u javnoj upravi činila 28,2 odsto ukupne zaposlenosti dok u decemmbru prošle godine smanjilo a 1,4 odsto“, ukazao je Jovetić.

On je kazao da je ovakav model, odnosno Plan optimizcaije uticao i na povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru, što je bio i cilj.

Jovetić je naveo da je cilj analize da se utvrdi u kom pravcu idemo, kakvi su trendovi, i da se na osnovu toga procjenjuje u kojem pravcu treba nastaviti sa ovim aktivnostima i da li postoji prostor za korekciju određenih mjera.

„Cilj optimizacije je da stvaramo što kvalitetnije usluge za građane i privredu, te upravo sa takvim pristupom i kvalitetom suluga utičemo na povećanje konkurentnosti naše privrede i sistema i povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP)“, istakao je Jovetić.

On je kazao da je veoma značajna politička podrška tom procesu i dodao da je važnu ulogu imao i uži kabinet koji je davao saglasnosti na zapošaljavanja.

„Analiza je pokazla da nije bilo ovakvog mehanizma kontrole da bi danas imali više 1,488 zaposlenih. Možemo reći da je napravljena ušteda od 3,4 miliona EUR“, kazao je Jovetić.

Najčitanije

Čađenović predsjednik Odbora direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnji izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović, izabran je...