fbpx
NaslovnicaCrna GoraSmailović: Korak unazad ako manjine ne dobiju potpredsjedničko mjesto

Smailović: Korak unazad ako manjine ne dobiju potpredsjedničko mjesto

Podgorica, (MINA) – Crna Gora će napraviti korak unazad u demokratskim procesima i evropskim integracijama ako jedno potpredsjedničko mjesto u parlamentu ne pripadne manjinskim partijama, ocijenio je poslanik Bošnjačke stranke (BS) Amer Smailović.

On je poručio da će, ukoliko šef parlamenta Aleksa Bečić ne prepozna da neko od predstavnika manjina treba da bude jedan od potpredsjednika Skupštine i ako se takva praksa ne reguliše kroz Poslovnik, to biti korak unazad u odnosu na prethodne skupštinske sazive.

Smailović je naveo da je Klub poslanika BS-a Radnoj grupi za izmjenu poslovnika predložio da manjinske partije imaju potpredsjedničko mjesto u parlamentu, a da ono pripada partiji manjina koja ima najviše mandata.

„Međutim, Bečić je nedavno predložio da Skupština kao i do sada ima tri potpredsjednika, dva iz vlasti i jednog iz opozicije. U tom slučaju, predstavnika manjina na mjestu potpredsjednika najvjerovatnije neće biti“, rekao je Smailović agenciji MINA.

On smatra da je to sigurno korak unazad i nešto što treba da zabrine crnogorsko društvo.

„Krećemo se jednom linijom gdje se prosto manjinski narodi i tamo gdje su do sada imali mjesta, polako istiskuju. To nije dobro za demokratiju i evropske integracije naše države i ovo sigurno nije poruka da je Crna Gora država svih“, naveo je Smailović.

On je kazao da su očekivali da će Bečić imati više sluha u odnosu prema potrebi afirmacije politike manjina.

Smailović je poručio da zemlje okruženja, koje su u prošlosti u odnosu na Crnu Goru zaostajale kada su u pitanju poštovanje prava manjinskih naroda i principa afirmativne akcije, danas korak ispred Crne Gore u odnosu prema manjinskim narodima.

“Imate države u regionu koje su manjinskim narodima obezbijedile mjesta predsjednika i potpredsjednika Skupštine. Nažalost, mi umjesto da idemo naprijed i da pratimo pozitivne trendove, mi se na ovaj način vraćamo unazad“, rekao je Smailović.

On je podsjetio da su manjinske partije u prošlom sazivu Vlade imali potpredsjednika Vlade i pet ministara iz redova manjinskih naroda, kao i potpredsjednika Skupštine.

„Što je od strane naših međunarodnih partnera prepoznato kao pozitivan primjer ne samo na Balkanu, već i šire. Danas, imamo skoro jednovjersku i jednonacionalnu izvršnu i zakonodavnu vlast”, istakao je Smailović.

Kako je poručio, na taj način, jedna četvrtina građana Crne Gore je potpuno marginalizovana i to ne ide u prilog nastavku demokratizacije društva.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...