fbpx
NaslovnicaCrna GoraSlobodno 822 mjesta na fakultetima

Slobodno 822 mjesta na fakultetima

Podgorica, (MINA) – Na Univerzitetu Crne Gore (UCG) u drugom upisnom roku ima 822 slobodna mjesta, saopštio je rektor Danilo Nikolić, navodeći da sjutra počinje elektronska prijava dokumentacije.

On je kazao da se za upis u prvu godinu osnovnih studija UCG u prvom upisnom roku prijavilo 3.565 kandidata.

“To je osam odsto više nego prošle studijske godine”, rekao je Nikolić na konferenciji za novinare.

On je kazao da je razlog povećanja broja kandidata, situacija izazvana koronavirusom, jer se više odlučilo da ostane u Crnu Goru i da se upiše na pojedine fakultete UCG-a.

Nikolić je kazao da u drugom upisnom roku ima 822 slobodna mjesta.

„Danas je raspisan konkurs za drugi upisni rok i već sjutra počinje elektronska prijava dokumentacije“, pojasnio je Nikolić.

Kako je kazao, i prijave za avgustovski rok će biti elektronski, kako bi se studenti i zaposleni zaštitili od širenja koronavirusa.

Kako je naveo, najveće interesovanje brucoša je bilo za Ekonomski fakultet, zatim Elektrotehnički, Medicinski, Filozofski, Pravni.

Nikolić je kazao da se na nekoliko fakulteta prijavilo skoro duplo više kandidata u odnosu na broj slobodnih mjesta.

On je govoreći o rezultatima od 2017. do ove godine, istakao to što je Vlada povećala budžet Univerziteta za više od tri miliona EUR.

„Povećana je zarada zaposlenima devet odsto plus dodatnih tri odsto u naredne dvije godine“, rekao je Nikolić.

Planiran je, kako je rekao, Stambeni fond i pokrenut je Konkurs za rješavanje stambenih potreba zaposlenih dodjelom novčanih sredstava, za koji je obezbijeđeno dva miliona EUR.

Na kraju ove godine, kako je rekao, za zaposlene Univerziteta planiraju izgradnju stanova.

“Formiran je poseban Fond za naučno-istraživačke, inovativne i projektne aktivnosti”, rekao je rektor crnogorskog Unioverziteta.

Nikolić je kazao da je prvi put u istoriji Univerziteta usvojena Strategija razvoja ove obrazovne institucije 2019-2024.

„Misija Univerziteta je da stvara i širi znanje kroz izvrsnost u obrazovanju, nauci i stvaralaštvu, unapređuje međunarodnu saradnju i stvara uspječene i društveno odgovorne akademske građane“, istakao je Nikolić.

On je podsjetio da je UCG sprovodio stratešeke aktivnosti usmjerene na kvalitet i modernizaciju nastavnih programa.

Prema riječima Nikolića, započet je proces internacionalizacije osnovnih i master studija formiranjem nastavnih modula na engleskom jeziku.

„Započet je proces internacionalizacije doktorskih studija programa na engelskom jeziku i formiranje doktorske škole na Univerzitetu“, rekao je Nikolić.

On je naveo da su stvoreni i uslovi o povećanju vidljivosti UCG-a, a obezbijeđen je pristup najvećoj fazi naučnih podataka.

UCG je, kako je rekao, ostvario značajan napredak na svjetskim rang listama i trenutno se nalazi među naboljim svjetskim univerzitetima.

Najčitanije

Geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata

Podgorica, (MINA) - Aktuelne geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata za članstvo...