fbpx
NaslovnicaCrna GoraSkupština u roku od mjesec da se izjasni o predlogu za ocjenu...

Skupština u roku od mjesec da se izjasni o predlogu za ocjenu ustavnosti odluke

Podgorica, (MINA) – Ustavni sud produžio je na mjesec rok Skupštini da dostavi odgovor o podnešenom predlogu za ocjenu ustavnosti odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, kazao je predsjednik tog suda Budimir Šćepanović.

Predsjednik parlamenta Aleksa Bečić ranije je ocijenio da je zahtjev Ustavnog suda, kojim od Skupštine traži da u roku od 15 dana dostavi odgovor o predlogu za ocjenu ustavnosti odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, skandalozan.

Bečić je Ustavnom sudu uputio zahtjev da odredi drugi rok.

Šćepanović je kazao da insinuaciju Bečića, kojom izražava „ozbiljnu sumnju u namjere Ustavnog suda“ i neutemeljene komentare iznijete na sjednici Skupštine u odnosu na sudiju izvjestioca u tom predmetu, odbacuje kao apsolutno neosnovane.

“Cijeneći zahtjev i razloge za produženje roka za dostavljanje odgovora i dokumentacije opravdanim i zasnovanim na Ustavom i Poslovnikom Skupštine utvrđenim rješenjima, obavještavamo da se prethodno određeni rok, saglasno Poslovniku Ustavnog suda, produžava za još 15 dana”, rekao je Šćepanović.

On je naveo da je iz sredstava informisanja saznao da je na sjednici Skupštine komentarisan rok za davanje odgovora Ustavnom sudu i da su iznešene neosnovane tvrdnje u odnosu na sudiju izvjestioca u tom predmetu.

Šćepanović je ukazao da je rok od 15 dana za dostavljanje odgovora i dokumentacije određen saglasno Zakonu o Ustavnom sudu.

Kako je naveo, Poslovnikom Ustavnog suda propisano je da, ako su ispunjene pretpostavke za vođenje postupka, sudija izvjestilac će, nakon prethodnog ispitivanja podneska, akt kojim se pokreće postupak, odnosno inicijativu dostaviti na odgovor donosiocu osporenog akta i odrediti rok za davanje odgovora i dostavljanje dokumentacije, koji ne može biti kraći od 15 dana.

“I da akte koji se upućuju organima i licima iz odredbe člana 150. stav 2. Ustava (sud, drugi državni organ, organ lokalne samouprave i pet poslanika) potpisuje predsjednik Ustavnog suda, a akte koji se upućuju drugim fizičkim i pravnim licima potpisuje generalni sekretar Ustavnog suda”, dodao je Šćepanović.

On je objasnio da je svrha tih odredaba Poslovnika zaštita podataka o sudiji izvjestiocu i savjetniku kojima je predmet raspoređen u rad, kako bi se a priori obezbijedila njihova veća samostalnost i nezavisnost u radu.

“U tom cilju, Poslovnikom Ustavnog suda expressis verbis je propisana zabrana davanja podataka o sudiji izvjestiocu i savjetniku kojima je predmet raspoređen, što je u konkretnom slučaju, očigledno, prekršeno”, kazao je Šćepanović.

On je podsjetio da je predlogom pet poslanika Danijela Živkovića, Ivana Brajovića, Raška Konjevića, Ervina Ibrahimovića i Gencija Nimanbegua pokrenut postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Najčitanije