fbpx
NaslovnicaCrna GoraSkupština da pozove partije na dogovor o uslovima i datumu održavanja izbora

Skupština da pozove partije na dogovor o uslovima i datumu održavanja izbora

Podgorica, (MINA) – Skupština Crne Gore treba da pozove parlamentarne partije na hitan dogovor o uslovima i datumu održavanja parlamentarnih izbora, predviđeno je predlogom rezolucije koji su podnijeli poslanici Demosa Miodrag Lekić i Neđeljko Rudović.

Predlogom rezolucije o društvenom konsenzusu za prevazilaženje političke, institucionalne i ekonomske krize, kao uslovu za održavanje demokratskih izbora, predviđeno je da Skupština pozove relevantne društvene činioce i Evropsku uniju da doprinesu uspostavljanju demokratskog sistema i stvaranju ambijenta za iskazivanje slobodne volje na izborima.

U Predlogu rezolucije, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, navodi se da bi Skupština trebalo da pozove tužioce i sudije u Crnoj Gori da postupaju isključivo po zakonu i profesionalnoj savjesti i da odbiju uticaje iz političkih i drugih centara moći.

Dodaje se da Skupština, shodno domaćim i međunarodnim zahtevima, treba da pozove Javni servis da izvještava u skladu sa Kodeksom novinara i principima profesionalizma, što treba obezbijediti i neophodnim kadrovskim promjenama u Javnom servisu.

Skupština, kako se navodi, treba da osudi sva javna antidemokratska podsticanja na vještačke podjele i mržnju u Crnoj Gori.

“Skupština Crne Gore poziva sve političke partije i društvene činioce da djeluju u pravcu tolerancije, smirivanja tenzija, kohezije crnogorskog društva i postizanja dogovora o modelu za prevazilaženje političke, institucionalne i ekonomske krize”, piše u Predlogu rezolucije,

Cilj rezolucije je zajednički doprinos prevazilaženju aktuelnog, kako se navodi, veoma teškog stanja u zemlji, na koje upozoravaju i relevantne međunarodne adrese.

“Namjera je zaustaviti iracionalna, sve riskantnija scenarija u kojima se namjerno podstiču podjele, posebno u oblasti crkvenih i nacionalnih pitanja s ciljem stavljanja u drugi plan životne i suštinske probleme u crnogorskom društvu”, stoji u Predlogu rezolucije.

Navodi se da je očigledno da, pored drugih kriznih elemenata, kao što su nekompletiranost i neregularnost bitnih državnih institucija, teška ekonomska situacija prezadužene zemlje, trajanje endemske korupcije bez političkog i pravnog epiloga, postoji potpuni zastoj evropskih integracija.

Zbog toga je, kako se ističe u Predlogu rezolucije, jasno da u postojećim uslovima ne postoje objektivni uslovi za održavanje regularnih izbora.

“Što prije na demokratski način reaguju svi politički i društveni činioci u zemlji, u odgovarajućoj saradnji sa partnerskim međunarodnim subjektima, u prvom redu Evropskom unijom, uspijecemo da odgovorimo izazovnom i kriznom trenutaku u Crnoj Gori”, piše u Predlogu rezolucije.

Kako se navodi, jedino tako, uz primjenu demokratskih standarda, može se otvoriti perspektiva normalizovanju stanja u Crnoj Gori.

“Ono počinje održavanjem regularnih izbora. Uvjereni smo da je usvajanje ove Rezolucije, zajedničkim naporom svih političkih subjekta, u vitalnim interesu crnogorske države i njenih građana”, poručili su predlagači rezolucije.

Najčitanije