fbpx
NaslovnicaCrna GoraSkulptura mosta na Tari na međunarodnom festivalu leda u Kini

Skulptura mosta na Tari na međunarodnom festivalu leda u Kini

Peking, (MINA) – Ledena skulptura mosta na Đurđevića Tari postavljena je na Međunarodnom festivalu leda i snijega u kineskom sjevernom gradu Harbinu.

Prema riječima Yu Xi, koja izvještava za agenciju MINA iz Pekinga, „Ledeni most na Đurđevića Tari“ postao je jedan od omiljenih ledenih eksponata posjetilaca nedavno otvorenog festivala.

Riječ je, kako je kazala, o jednom od najpoznatijih festivala leda i snijega u svijetu.

„Ove godine je organizator festivala, grad Harbin, odlučio da se u parku prikažu i građevinski simboli iz zemalja centralnoistočne Evrope, u okviru mehanizma saradnje između Kine i zemalja te regije, kako bi kineski turisti uživali u kulturnom šarmu tih zemalja u ledenoj verziji“, navela je Yu Xi.

Ona je dodala da je Harbin, glavni grad Heilongjianga, najsjevernije provincije Kine na granici s Rusijom, poznat po „sniježnom turizmu“.

„U avgustu 2019. godine Harbin i Kolašin su sporazumom postali pobratimski gradovi. Prošle godine, kada je u Crnoj Gori izbila epidemija COVID-19, lokalna vlast tog grada je preko crnogorske ambasade u Pekingu donirala deset hiljada zaštitnih maski Kolašinu“, kazala je Yu Xi.

Ona je podsjetila da je, zahvaljujući filmu „Most“, koji je bio popularan u Kini tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, most na Đurđevića Tari omiljena destinacija kineskih turista u Crnoj Gori.

„Nedavno su predstavnici kineske i crnogorske Vlade potpisali Ugovor o donaciji sredstava za realizaciju projekta rekonstrukcije mosta na rijeci Tari, vrijednosti oko 7,1 milion EUR“, navela je Yu Xi.

Kako je kazala, gradska vlast Harbina ima redovan i kvalitetan kontakt sa crnogorskom ambasadom u Kini.

„Na čiji predlog su odlučili da naprave „Ledeni most na Tari“ na festivalu, kao simbol Crne Gore, jer je Most takođe i simbol kinesko-crnogorskog prijateljstva“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije