fbpx
NaslovnicaCovid19Školski čas 30 minuta, maske obavezne

Školski čas 30 minuta, maske obavezne

Podgorica, (MINA) – Čas u novoj školskoj godini treba da traje 30 minuta, a zaposleni i đaci da nose maske, predložio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

Direktor IJZ-a Igor Galić rekao je agenciji MINA da je Institut to predložio uvažavajuži fizičko i mentalno zdravlje, kao i sve ostale sfere dobrobiti djece i zajednice.

Galić je kazao da je alternativa za one koji ne žele da nose maske pohađanje onlajn nastave.

On je rekao da su preporuke Instituta da djeca u školu mogu da nose svoju hranu i napitke uz zabranu dijeljenja sa ostalima.

IJZ je preporučio i da veliki odmor mora da se održava vani bez obaveze nošenja maske, i da se prilikom ulaska u školu temperatura mjeri i zaposlenima i djeci, kao i da se na licu mjesta vrši dezinfekcija ruku.

Galić je objasnio da se u slučaju pojave pozitivnog nalaza kod djeteta ili zaposlenog, određuje izolacija zaraženom, a svi ostali koji su sve vrijeme nosili maske ostaju u procesu rada, i uz to će biti testirani.

“Uz to, IJZ vršiće, u redovnim vremenskim razmacima, po principu slučajnog uzorka, testiranje zaposlenih i djece u odjeljenjima širom Crne Gore”, kazao je Galić.

On je naveo da će Ministarstvo zdravlja, za početak, obezbijediti oko 120 hiljada maski za đake.

Galić je poručio da su konačne odluke u nadležnosti Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije