fbpx
NaslovnicaCovid19Škole u više gradova od sjutra u onlajn sistemu

Škole u više gradova od sjutra u onlajn sistemu

Podgorica, (MINA) – Škole u opštinama u kojima je četrnaestodnevna stopa incidencije na 100 hiljada stanovnika veća od 800 od sjutra će preći na onlajn sistem rada, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

On je, u obraćanju javnosti povodom novih epidemioloških mjera u Crnoj Gori, naveo da škole u Budvi, Tivtu, Herceg Novom, Ulcinju, Podgorici, na Cetinju, u Nikšiću, Plužinama, Baru, Kotoru i Pljevljima ne rade od sjutra, a vrtići od petka.

Galić je kazao da se u tim opštinama zabranjuje rad tržnih centara i štandova.

Kako je naveo, u gradovima koji imaju stopu četranestodnevne incidencije veću od 800 zabranjuje se kretanje stanovnika izvan tih opština, izuzev za ranije definisane izuzetke i uz odgovarajuće potvrde.

Galić je rekao da se u tim opštinama zabranjuje rad ugostiteljskih objekata – restorana, kafana, kafeterija, osim za goste hotela, izuzev usluge dostavljanja i distribuiranja obroka do 22 sata.

U Budvi, Tivtu, Herceg Novom, Ulcinju, Podgorici, na Cetinju, u Nikšiću, Plužinama, Baru, Kotoru i Pljevljima zabranjen je, kako je kazao, i rad kladionica i kockarnica, kao i rad privrednih društava i preduzenika koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama.

„Svim privrednim subjektima u opštinama gdje nije zabranjen rad, a koji su do sada radili do 18 sati, radno vrijeme se produžava do 20 sati“, naveo je Galić.

Prema njegovim riječima, jedna od novih mjera je zatvaranje parkova i igrališta u opštinama gdje je incidencija veća od 800.

„Crnogorski državljani, stranci sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, stranci, osim ako ulaze iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije, moraju da prilože negativan PCR ili brzi antigenski test, ne stariji od 48 sati, ili pozitivni serološki nalaz na antitijela klase IgG, koji nije stariji od mjesec, ili pruže odgovarajuću potvrdu da su vakcinisani”, kazao je Galić.

Kako je saopštio, nove mjere za sprečavanje širenja koronavirusa važiće sedam dana.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, kazala je da nove mjere, koje će stupiti na snagu od sjutra, a u vrtićima od petka, podrazumijevaju molbu i apel građanima da redukuju sve moguće kontakte.

Ona je rekla da su bolnički kapaciteti povećani na teritoriji cijele države, navodeći da je trenutna popunjenost u svim kovid, regionalnim bolnicama, domovima zdravlja i Kliničkom centru 67 odsto.

“Angažovali smo u radni odnos preko 230 sestara sa Biroa rada u cijeloj državi i pet ljekara sa Biroa rada koji će biti uključeni u proces vakcinacije”, navela je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, vakcinacija je potpuno sigirna, efikasna i bezbjedna.

“Bez obzira na stepen restriktivnosti mjera, nijedna neće dati rezultate ukoliko ih se svi zajednički ne budemo pridržavali. Apelujem na građane da olakšaju zdravstvenim radnicima i da zajednički izađemo iz problema”, poručila je Borovinić Bojović.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je rekao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije primarno djelovati preventivno, da su njihovi kapaciteti povećani i da će biti dodatno osnaženi.

“Međutim, bićemo u krajnjem prinuđeni da djelujemo represivno. Ne bismo voljeli da se to desi. Ne želimo da bilo ko završi u zatvoru, ali ćemo u krajnjem biti prinuđeni jer je u pitanju zdravlje građana”, kazao je Sekulović.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Janko Odović, kazao je da je Vlada pokušala izbjeći donošenje represivnijih mjera u cilju očivanja privrede i normalnog života ljudi.

“Podaci sa terena pokazuju da mjere nijesu poštovane, zbog toga smo bili prinuđeni da donesemo pomenute mjere”, rekao je Odović.

On je naveo da su timovi sastavljeni od pripadnika inspekcije i policije izvršili 6.430 kontrola, i izdali 43 prekršajna naloga u vrijednosti od 43 hiljade EUR.

“Policija je upozorila 14.817 osoba, podnijela 32 krivične prijave i uhapsila 11 osoba. Stepen nepoštovanje mjera je zabrinjavajuć”, istakao je Odović.

On je upozorio da će izlazak iz objekata stanovanja nakon 21 sat, kao i nenošenje maski ubuduće biti posebno sankcionisano, kao i nenošenje maski.

“Kontrola državnih službenika i namještenika biće posebno naglašena, tako da će protiv svih državnih službenika i namještenika koji se ne budu pridržavali mjera biti vođeni odgovarajući disciplinski postupci”, kazao je Odović.

On je apelovao na građane da poštuju mjere, drže distancu i nose maske.

“Ne okupljajmo se, to nam je posljednja nada, jer od svih nas zavisi kako privreda, tako i životi svih nas”, zaključio je Odović.

Najčitanije