fbpx
NaslovnicaCovid19Škole će preći na onlajn sistem rada

Škole će preći na onlajn sistem rada

Podgorica, (MINA) – Škole u Crnoj Gori preći će na na onlajn sistem rada, najavila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i poručila da je zdravstveni sistem značajno opterećen, ali da nije pred pucanjem.

Ona je, gostujući na Radiju Crne Gore, najavila još restriktivnije mjere u borbi protiv koronavirusa i navela da će biti pojačana kontrola njihovog poštovanja.

“Nove mjere će važiti sedam dana, a korekcije su uvijek moguće. Smatramo opravdanim da nastava bude onlajn”, rekla je Borovinić Bojović, navodeći da se određeni broj nastavnog kadra nalazi u izolaciji.

Ona je kazala da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori veoma zabrinjavajuća i da zahtijeva angažman kompletnog zdravstvenog sistema, ali i drugih resora.

Ništa manje, kako je rekla, nije važno ni aktivno uključivanje građana, prenosi portal RTCG.

Borovinić Bojović podsjetila je da su neke crnogorske opštine već u lokdaunu i navela da su tamo zabilježeni bolji rezultati.

Komentarišući pismo koje je minstar vanjskih poslova Đorđe Radulović 4. marta uputio šefovima diplomatija Evropske unije i NATO-a, u kojem od njih traži da hitno pomognu Crnoj Gori u borbi protiv koronavirusa, ona je navela da pomoć u ovom trenutku nije potrebna, ali da treba planirati stvari ukoliko Crna Gora dođe u takvu situaciju.

“Zdravstveni sistem nije pred pucanjem. Značajno je opterećen, ali apel je da se sistem sačuva. U ovom trenutku nemamo deficit ljekara i osoblja”, kazala je Borovinić Bojović.

Kako je navela, angažovali su sestre i tehničare sa Biroa rada, a tu je i pet ljekara koji će ući u timove za vakcinaciju.

Na nivou države, kako je rekla Borovinić Bojović, popunjenost bolničkih kapaciteta je 67,2 odsto.

Ona tvrdi da nema “žmurenja” na probleme u vezi sa epidemiološkom situacijom u Crnoj Gori, a u pitanju je, kako je rekla, hronična i vanredna situacija koja traje i u Crnoj Gori i u svijetu.

Govoreći o vakcinaciji, Borovinić Bojović je kazala da bi masovno cijepljenje trebalo da počne do kraja aprila.

Ona je, govoreći o slučaju doktora Nebojše Kavarića, koji je nakon 32 godine ostao bez posla, rekla da nema političke pozadine.

“Ovdje se radilo o situaciji u kojoj nije ispoštovana pravna procedura i to je bilo sporno. Mi smo se usaglasili da problem prevaziđemo tako što ćemo ga riješiti pravnim, regularnim putem”, navela je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, u pitanju je bilo ozbiljno kršenje prava.

“Kavarić je u suštini sam sebi dao otkaz, jer nije vodio računa o pravnoj regulativi”, rekla je Borovinić Bojović.

Najčitanije