fbpx
NaslovnicaCrna GoraSjutra počinje vakcinacija protiv gripa

Sjutra počinje vakcinacija protiv gripa

Podgorica, (MINA) – Vakcinacija protiv sezonskog gripa u Domu zdravlja Podgorica počeće sjutra, kazali su iz te zdravstvene ustanove, navodeći da su obezbijeđene dovoljne količine vakcina.

Kako je saopšteno, svi građani kojima se preporučuje vakcinacija treba da se jave u podgorički Dom zdravlja kod izabranog doktora, kod kojeg su registrovani i zakažu vakcinaciju, jer vakcinu ne smiju da prime osobe koje u trenutku vakcinacije imaju povišenu temperaturu ili neko akutno oboljenje.

Iz podgoričkog Doma zdravlja objasnili su da se vakcinacija stanovništa sprovodi u cilju redukovanja obolijevanja, prenošenja virusa u porodici, kolektivu i populaciji, a samim tim očuvanja sopstvenog zdravlja.

“Vakcinacija se sprovodi u cilju održavanja kolektivnog imuniteta populacije, a posebno kod onih kod kojih je indikovano davanje vakcine, u cilju preveniranja mogućih komplikacija i teških kliničkih formi obolijevanja”, navodi se u saopštenju.

Iz podgoričkog Doma zdravlja objasnili su da su ciljne grupe koje su u povećanom riziku, i neophodno je da prime vakcinu protiv gripa, svi građani stariji od 65 godina, trudnice, djeca starija od šest mjeseci, hronični bolesnici.

Kako su naveli, u povećanom riziku su i osobe sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i osobe sa HIV/AIDS-om, one koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije i zdravstveni radnici.

Najčitanije