fbpx
NaslovnicaCrna GoraSjutra nastavak pregovora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

Sjutra nastavak pregovora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

Podgorica, (MINA) – Ekspertski timovi Vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC) nastaviće sjutra pregovore o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) saopštili su da su prihvatili poziv premijera Duška Markovića na nastavak razgovora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Iz MCP su u odgovoru Markoviću naveli da očekuju da će Vlada u potpunosti konačno ispoštovati crkveni i pravni subjektivitet Mitropolije i eparhija SPC i prihvatiti njihove predloge o izmjenama i dopunama Zakona.

Iz Mitropolije su poručili da je crkva bila i da ostaje privržena dijalogu, kao jedinom pravom putu i načinu da se riješe otvorena pitanja u odnosima između crkve i države.

„Iz tog razloga, prihvatamo Vaš poziv, iako stiže sa ne malim zakašnjenjem, za dovršetak započetog pa prekinutog dijaloga, u nadi da to ne činite radi uključivanja ove teme u Vašu predizbornu kampanju, na šta ne možemo pristati, kako zbog Crkve Božije tako i zbog vjernog naroda“, navodi se u odgovoru MCP Markoviću.

Iz MCP su kazali da, imajući u vidu „složenost prilika u kojima se nalazi Crna Gora, a posebno veliku zabrinutost crkve zbog nasilja nad sveštenstvom i vjernim narodom“, ipak ne gube nadu da će Vlada i Skupština pod hitno izmijeniti i dopuniti sporni Zakon.

Najčitanije