fbpx
NaslovnicaCrna GoraSjutra konkurs za 800 stipendija za đake stručnih škola

Sjutra konkurs za 800 stipendija za đake stručnih škola

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo prosvjete raspisaće sjutra konkurs za oko 800 stipendija za deficitarne kvalifikacije za učenike srednjih stručnih škola, od čega 250 za đake prvih razreda, i za to će biti izdvojeno pola miliona EUR, saopštio je resorni ministar Damir Šehović.

Iz tog Vladinog resora kazali su da je 30 stipendija obezbijedila Privredna komora.

Šehović je rekao da je konkurs raspisan u okviru kampanje „Stručno je ključno“ i da je cilj stipendija da fokus stave na đake koji se opredijele za zanimanja deficitarna na tržištu.

“U konkursu koji se raspisuje sjutra naći će se svi detalji, kako bi se svi zainteresovani temeljno informisali, a sama predaja dokumentacije biće organizovana od 6. do 8. jula”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da se za prvi razred dodjeljuje 250 stipendija, za drugi 258 i 280 stipendija za treći.

Kako su naveli, stipendije za prvi razred se dodjeljuju za čak 16 smjerova u 29 škola iz 17 opština.

Iz Ministarstva prosvjete rekli su da se za smjer Kuvar dodjeljuje 30 stipendija, za smjerove Pekar, Kozmetičar, Operater obrade drveta, Ratar-povrtar po deset stipendija, a za smjer Prozvođač prehrambenih proizvoda pet stipendija.

Iz tog Vladinog resora objasnili su da se dodjela vrši na osnovu uspjeha ostvarenog u školi i osvojenih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima.

“Stipendija se dodjeljuje bez obaveze vraćanja, odobrava se za jednu školsku godinu i isplaćuje se u mjesečnom novčanom iznosu u deset jednakih mjesečnih rata učenicima koji imaju status redovnog”, navodi se u saopštenju.

Šehović je podsjetio da kampanja Stručno je ključno ima jasan cilj, a to je povezivanje znanja i njegove primjene, škole i privrede.

“Ministarstvo zaista čini sve da pošalje poruku kako je za učenika najbolje ono zanimanje za koje ima afiniteta. A stručne škole nude veliki broj smjerova, od kojih je nezanemarljiv dio deficitaran, što znači da đake koji se odluče za te deficitarne kvalifikacije gotovo izvjesno čeka posao”, naveo je Šehović.

Odluku o dodjeli i prestanku stipendije učenicima donosi komisija koju imenuje Ministarstvo na osnovu jasnih kriterijuma i načina vrednovanja koji će biti istaknuti u konkursu.

Najčitanije

Geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata

Podgorica, (MINA) - Aktuelne geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata za članstvo...