fbpx
NaslovnicaCrna GoraSjutra 28 godina od otmice iz voza u Štrpcima

Sjutra 28 godina od otmice iz voza u Štrpcima

Podgorica,(MINA) – U Crnoj Gori sjutra će biti obilježeno 28 godina od otmice i ubistva 20 putnika iz voza u stanici Štrpci.

Rodbina otetih i prijatelji, u Podgorici i Bijelom Polju, položiće cvijeće kod spomen obilježja nedužnim žrtavama genocidne ideologije devedesetih.

„Sjećanjem želimo da iskažemo poštovanje i javni znak , da stradale ne možemo i nećemo zaboraviti, ka ni sve što je povezano sa zločinom, zločincima i nalogodavcima”, kaže se u saopštenju.

Oni su podsjetili, da su putnici oteti iz voza “Lovćen” na liniji Beograd – Bar, na lokalnoj Željezničkoj stanici Štrpci, kada je srpska vojska iz Višegrada izvela iz voza 20 putnika od kojih su 18 bili Bošnjaci, jedan Hrvat i jedno eidentifikovano lice.

“Bili su sasvim obični ljudi. Na zbornom mjestu zločina našli su se slučajno – svako je po jedna sudbina. Ako budu zaboravljeni, ako se pomirimo s tišinom voza 671, biće to znak da za nas nema nade”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je jedan od učesnika u zločinu, Nebojša Ranisavljević iz Despotovca, uhapšen u oktobru 1996. godine.

“Pred Višim sudom u Bijelom Polju osuđen je u septembru 2002.godine, na 15 godina zatvora.Odležao je kaznu, i 2011 pušten na slobodu”, dodaje se u saopštenju.

Kako su u rekli, krajem 2014. godine, u zajedničkoj akciji policije Srbije i Bosne i Hercegovine, uhapšeno je 15 osumnjičenih za učešće u zločinu.

Navodi se da je Viši sud u Beogradu, u oktobru 2018. godine, u trećem pokušaju, potvrdio optužnicu tužilaštva za ratne zločine protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, i da suđenje traje.

“U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine – Odjeljenju za ratne zločine, za isto krivično djelo pokrenut je postupak protiv 11 osoba. Suđenje je počelo u oktobru 2015. godine i traje. Isti sud je nedavno podigao optužnicu i protiv Milana Lukića kojeg je, za druge zločine, Haški sud osudio na doživotnu robiju”, kaže su u saopštenju.

Navodi se da je optuženi, Mića Jovičić, sporazumno priznao krivicu i osuđen je na pet godina zatvora, ali se sporazumnim priznanjem obavezao na svjedočenje u predmetu protiv ostalih optuženih.

Isti sud je prošle godine podigao optužnicu i protiv Milana Lukića koji je, za druge zločine, u Haškom sudu osuđen na doživotnu robiju.

“Suđenje se razvlači a nema, potrage za posmrtnim ostacima žrtvava, ni bilo kakve organizovane brige o porodicama stradalih”, dodaje se u saopštenu.
Navodi se da su stradali Esad Kapetanović, Iljaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović i Halil Zupčević.

Stradali su i Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tome Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović i Rasim Ćorić.

Među stradalima su i Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić kao i jedno nepoznato lice.

Posmrtni ostaci Halila Zupčevića pronađeni su krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Iljaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine.

Najčitanije