fbpx
NaslovnicaCrna GoraSituacija u Herceg Novom normalizovana

Situacija u Herceg Novom normalizovana

Podgorica, (MINA) – Situacija u herceg Novom danas je normalizovana, a sve gradske službe ulažu maksimalne napore u sanaciju štete od poplava, saopšteno je iz Službe za informisanje hercegnovskog parlamenta.

Tokom nevremena koje je u utorak zahvatilo veći dio Crne Gore, u Herceg Novom je, prema procjenama, palo 250 litara kiše po metru kvadratnom.

„Gradska komunalna preduzeća i lokalni privrednici angažovani su na uklanjanju odrona i čišćenju puteva kroz opštinu, dok Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora po prijavama građana obilazi lokacije, evidentira stanje i sačinjava zapisnike na osnovu koji će biti moguća procjena štete“, kaže se u saopštenju.

foto: Opština Herceg Novi

Na jutrošnjoj sjednici Tima za upravljanje vanrednim situacijama, kojim predsjedava predsjednik Opštine Stevan Katić, konstatovano je da su se rijeke i potoci vratili u korita, i da se ne očekuje nastavak jakih padavina.

Na sastanku je istaknuto da je najvažnije da nije bilo žrtava ni povrijeđenih.

„Ostvarena je dobra komunikacija i koordinacija u kriznoj situaciji između gradskih službi, Direktorata za vanredne situacije i Centra bezbjednosti. Sada je prioritet sanacija urgentnih tačaka na teritoriji cijele opštine i utvrđivanje obima nastale štete“, kaže se u saopštenju.

Službi komunalne policije i inspekcijskog nadzora i Službi zaštite i spasavanja stiglo je preko 400 poziva za pomoć i prijava štete uslijed prodora vode u objekte.

Prema podacima Službe komunalne policije i inspekcijskog, nadzora najveći broj prijava je iz Meljina i Zelenike.

„Služba zaštite i spasavanja imala je 69 intervencija tokom protekla 24 sata, od kojih se najveći dio odnosi na ispumpavanje vode iz objekata i pomoć stanoviništvu u odbrani od poplava, kao i na uklanjanje palih stabala i zaglavljenih vozila“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je konstatovano da je, uprkos kritičnom stanju na Jadranskoj magistrali i upućenim pozivima, reakcija „Crnagoraputa“, preduzeća koje je nadležno za održavanje magistralnog pojasa, bila spora i nedovoljna.

Posebna zahvalnost upućena je lokalnim privrednicima koji su se odmah odazvali pozivu Opštine i svojom mehanizacijom značajno pomogli u čišćenju terena, kao i onima koji su osigurali smještaj za tri porodice iz Bijele i Igala.

„Na desetine puteva došlo je do odrona i padanja stabala. Ipak, danas su putevi prohodni, ali se vozačima savjetuje poseban oprez, dok saobraćajnice ne budu u potpunosti očišćene“, poručeno je sa sastanka.

Iz Tima za upravljanje vanrednim situacijama savjetovali su i pješacima da budu oprezni, jer je do odrona došlo na Šetalištu Pet Danica kod tvrđave Forte Mare, a pješački tunel Meljine-Zelenika nije bio prohodan.

foto: Opština Herceg Novi

Oni su poručili da će i te dionice biti očišćene tokom dana.

Iz Opštine su kazali da je telefonska linija 19800, putem koje građani mogu prijaviti nastalu štetu, otvorena 24 sata dnevno.

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...