fbpx
NaslovnicaCrna GoraSimonović: Kvalitetan tim i u Tokiju

Simonović: Kvalitetan tim i u Tokiju

Podgorica, (MINA) – Crna Gora će i na Olimpijskim igrama (OI) u Tokiju imati brojan i kvalitetan tim, kadar da se u nekim sportovima umiješa u borbu za medalju, kazao je predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) Dušan Simonović.

On je u intervjuu agenciji MINA kazao da u ekipnom sportovima očekuje plasman vaterpolista i rukometašica, da se nada u rukometaše i košarkaše, dok u pojedinačnim računa na sve one koji su i prethodnih Igara bili okosnica crnogorskog olimpijskog tima.

„Nadam se da će naš olimpijski tim biti brojan kao na Igrama u Londonu i Rio de Žaneiru, sa 33-34 člana. Bio bih srećan ukoliko bude na tom nivou. To je respektabilan tim, ozbiljan, brojan imajući u vidu da dolazi iz države sa 600 hiljada stanovnika. Sam odlazak na OI sa tolikim brojem takmičara predstavlja veliki uspjeh“, rekao je Simonović.

On je naglasio da ga ne brine što crnogorski sportisti još nemaju normu za Tokio, navodeći da su u igri svi oni koji bi trebali da budu dio olimpijskog tima.

„Čak i više od toga. Imamo šansi u nekim sportovima, gdje bi bila senzacija da se domognemo olimijske vize. Dok god postoje šanse možemo se nadati. Dosta očekujem i od sportista u pojedinačnoj konkurenciji“, rekao je Simonović.

On je istakao da će karatistima, zbog objedinjenih kategorija biti, teško da izbore olimpijsku vizu, ali da vjeruje u njihov kvalitet i da će dati posljendji atom snage da se domognu Tokija.

“Imamo dobre takmičare, samouvjerene, sa dobrim radom i rezultatima. Tu treba očekivati borbu do posljednjeg trenutka. Imamo šanse i u džudou, atletici i tenisu. Vjerujem da Danka Kovinić može popraviti rejting, jer ne brani veliki broj bodova, a u dobroj je formi. Promijenila je trenera, samo da je povrede zaobiđu. Očekujem u Tokiju i jedriličara Milivija Dukića, imamo šansi i u boksu. Očekujem ozbiljan tim“, rekao je Simonović.

On je kazao da je ponosan na uspješnu organizaciju Igara malih zemalja Evrope (IMZE), na nastup šest nacionalnih selekcija na velikim takmičenjima i evropske medalje u borilačkim olimpijskim sportovima.

„Prvi put Crna Gora je bila organizator tako velikog multisportskog događaja. Napravili smo dobar posao, predstavili naš sport i državu. Dobili smo pozitivne komentare, što prija jer smo uložili puno energije da sve protekne kako treba. Preporučili smo se za neke nove nove izazove, sličnog ili nešto višeg ranga“, kazao je Simonović.

On smatra da je učešće šest reprezentacija na Evropskim ili Svjetskim prvenstvima fantastičan uspjeh i da to ostavlja utisak da se radi o ozbilnoj državi, koja posebnu pažnju posvećuje sportu.

“Sam odlazak na završnicu šampionata je velika priča, a i napravilo se dosta. U pojedinačnoj konkurenciji fantastičan rezultat ostvarili su karatisti Mario Hodžić, srebrni na Evropskom prvenstvu u Gvadalahari i Nikola Malović, koji je osvojio bronzanu medalju na tom takmičenju. Hodžić je bio srebrni i na Evropskim igrama u Minsku, gdje nam je sačuvao obraz“, kazao je Simonović.

On je naglasio da je ponosan i na zlatne medalje juniora Bojana Boškovića i Bojane Gojković i mlađe seniorke Jovane Peković, kao i na ostale osvajače evropskih i svjetskih odličja u mlađim kategorijama.

Simonović je kazao da mu je posebno žao što karate neće ostati dio olimpijske porodice poslije Tokija.

“Karate je vještina, posebna filozofija, kojom su obogaćeni drugi borilački sportovi. Ne mogu da vjerujem da karate ima takav tretman u svijetu. Nadam se da je to što neće nastaviti olimpijsku priču samo trenutna slabost unutrašnje organizacije Svjetske karate federacije. To ne znači da je trajno eliminisan iz olimpijske porodice i vjerujem da će brzo vratiti“, rekao je Simonović.

On je istakao da je dodijeljivanjem stipendijama napravljen dobar potez da se spriječi odlazak talentovanih sportista da nastupaju za drugu državu.

“Dobar potez, ali to nije nikada završen posao. Treba pažljivo raditi, do kraja držati pod kontrolom u savezima i klubovima. Nijesmo velika baza i nemamo talenata za prosipanje i poklanjanje drugim reprezentacijama. To nam se dešavalo u jednom periodu, nijesmo imuni ni sada, ali je smanjen odlazak naših talenata. Moramo osmisliti nove akcije koje će pomoći da naši talenti imaju optimalan uslove rad i zadržati ih da budu našeg nacionalnog tima“, kazao je Simonović.

On je naglasio da treba posebnu pažnju posvetiti stručnom radu, posebno sa mlađim kategorijama.

“U većini sportova imamo jednog ili najviše dva stručnjaka koji mogu biti evropska klasa, koji zadovoljava sve kriterijume koje treba da ima stručnjak u sportu ili pedagog. Ostalo je ispod proseka, ili nezadovoljava elementarne kriterijume da bude vođa stručnog tima. Vjerujem da uz pomoć međunarodnih krovnih asocijacija tih sportova, a i Međunarodnog olimpijskog komiteta, možemo stvarati trenerski kadar koji će zadovoljiti potrebe savremenog sporta“, rekao je Simonović.

On je istakao da ga raduje što neki vrhunski sportisti ostaju u crnogorskom sportu i odlučuju za trenerske karijere.

Predsejdnik COK, pohvalio je saradnju sa nacionalnim sportskim savezima, navodeći da je saradnja i sa Minsitarstvom sporta i mladih ojačana i da ide u dobrom smjeru.

Prema njegovim riječima, država ima veoma značajnu ulogu u svim segmrntima društvenog razvoja, pa i sporta.

“Država je puno uložila u razvoj sporta, prije svega u razvoj sportske infrastrukture. Bez njene aktivne uloge ne bi bilo ni kvalitetnog rezultata u tom segmentu. Savremeni sport je dobio na značaju, na korišćenju tehnologija i nauke. Bez pomoći države to teško možemo ispoštovati. Trebalo bi iznaći mogućnost za veća sredstva za sport. Ne kažem sve iz budžeta, ali stvarati ambijent koji bi donio veća ulaganja“, rekao je Simonović.

On je istakao da velike kompanije na žalost ne vide neki preterani interes da uz sport ostvaruju brojne benefite.

„Pitanje je i da li smo ih prepoznali ili jesmo li napravili zakonsku infrastrukturu, kroz poreske olakšice, dovoljno prilagođenu potrebama sporta i kompanija. Trebalo bi povesti računa i stvoriti veće šanse za dobijanje sredstava, koje umjesto na sport idu na neke druge stvari. To bi se državi jako brzo isplatilo“, kazao je Simonović.

On smatra da bi država u strategoji trebala da prepozna neke sportove u kojima tradicionalno crnogorski sportisti ostvaruju dobre rezultate.

“To su sportovi za koje imamo infrastrukturu, stručnjake i talente, ali i interesovanje za bavljenjem i popularnost kod javnosti. Možda bi trebalo izabrati nekoliko ključnih sportova, kojima treba dati posebnu pažnju i impuls za brži razvoj. Ostale ne treba uskraćivati i zanemarivati, ali bi svakako trebalo neke istaći kao nacionalne, ili od nacionalnog značaja“, rekao je Simonović.

On je podsjetio da je COK, pripremajući se za IMZE, uložio više od 500 hiljada EUR u sportsku infrastrukturu i da je ona legat te manifestacije.

“Napravili smo atletsku stazu u Baru, strelište za pokretne mete u Markovićima, reparirali teniske terene u hotelskom komleksu Slovenska plaža, dotjerali boćanu, uradili dva odbojkaška terena i rasvjetu u dvorani Župa. To je ostalo kao legat igara. Iz budžeta IMZE, od oko dva miliona, izdvojili smo više od 500 hiljada u infrastrukturu i ostaviti je korišćenje“, zaključio je Simonović.

Najčitanije

Izabran novi Odbor direktora CEDIS-a

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je, u svojstvu Skupštine akcionara Crnogorskog elektrodistributivog...