fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠetnja posvećena borbi protiv raka dojke

Šetnja posvećena borbi protiv raka dojke


Podgorica, (MINA) – Tradicionalna šetnja građana, posvećena borbi protiv raka dojke, biće održana danas u okviru kampanje „Pokaži da ti je stalo“.

Iz nevladine organizacije Zdrava Dona Montenegrina i kompanije Avon kazali su da je cilj kampanje povećanje svijesti o važnosti redovnih pregleda grudi.

Šetnjom, koja će početi u 17 sati kod zgrade Pošte u ulici Slobode, organizatori žele da skrenu pažnju javnosti na značaj prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke.

Zdrava Dona Montenegrina i kompanije Avon pozvali su žene i muškarce, mlade i starije, da im se pridruže uzajedničkoj borbi za očuvanje zdrave žene i očuvanje zdrave porodice.

„Naša nastojanja imaju smisla ako motivišemo žene na samopreglede i stručne preglede dojki, ako naše djelovanje uzrokuje otkrivanje makar i jednog karcinoma u najranijoj fazi. Zato, budite uz nas da zajedno pokažemo da nam je stalo“, kaže se u saopštenju.

Organizatori, kako su naveli, žele da ukažu na važnost uloge koju muškarci imaju u životima žena, posebno kada je riječ o brizi o njihovom zdravlju.

Zato nakon šetnje, koja se završava na Trgu nezavisnosti, organizuju trku muškaraca „U njenim cipelama“.

„Pozivamo muškarce da pokažu da im je stalo do žena koje vole, do njihovih majki, sestara, supruga, drugarica, tako što će zaista, makar i na nekoliko minuta, „uskočiti u njihove cipele“. I budite tu za njih, podržite ih. Jednostavno, olakšajte im brigu o sebi“, poručili su organizatori.

To je, smatraju, poruka za cijelu zajednicu, da se pridruže programima koje se bave ovom temom, „jer samo zajedničkom akcijom možemo poraziti ovu opaku bolest“.

Trka muškaraca je prvi događaj takve vrste organizovan u Crnoj Gori.

Pravo učešća imaju svi zainteresovani, a Ragbi reprezentacija Crne Gore se među prvim odazvala na poziv da bude dio tog događaja.

Nakon trke, na Trgu nezavisnosti nastupiće i KIC Pop hor.

U Crnoj Gori godišnje od raka dojke oboli oko 350 žena, od kojih svaka treća izgubi bitku sa bolešću, a oko 70 odsto oboljelih ima rani karcinom koji se, u većini slučajeva, može izliječiti.

„Godišnje u Crnoj Gori od raka dojke oboli oko 350 žena, od kojih svaka treća izgubi bitku. Podaci pokazuju da oko 70 odsto oboljelih ima rani karcinom dojke, koji se može izliječiti u većini slučajeva“, kaže se u saopštenju.

Kako su naveli, rak dojke izlječiv je ukoliko se otkrije na vrijeme.

Najčitanije