fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠehović: Zloupotreba djece u školama je neoprostiva

Šehović: Zloupotreba djece u školama je neoprostiva

Podgorica, (MINA) – Svaki prekršaj zaposlenih u prosvjeti biće tretiran u zavisnosti od težine pojedinačnog postupanja i slučaja, a svako neprimjereno i neumjesno javno iznošenje ličnih stavova na neku od aktuelnih tema može imati za posljedicu sankciju, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović.

On je u parlamentu rekao da malo šta može biti uporedivo sa sumanutom potrebom da se djeci, daleko od očiju javnosti, perfidno i sistematski, umjesto znanja usađuju podjele, razdor i mržnja i naveo da je to jednostavno neoprostivo.

„Koristiti svoje vrijeme u školi i čast koju imate kao nastavnik, na način što ćete pokušati da najmlađe indoktrinirate, zbunite i zadojite antagonizmima je nepojmljivo svakom mislećem čovjeku“, poručio je Šehović.

On je kazao da upravo zato takav vid prekršaja zaslužuje stroge sankcije.

„Nećemo se libiti da ih sprovedemo, ako vidimo da neko, umjesto da obrazuje djecu, radi u korist njihove štete“, poručio je Šehović.

On je rekao da će svaki prekršaj zaposlenih u prosvjeti biti tretiran u zavisnosti od težine pojedinačnog postupanja i slučaja, a svako neprimjereno i neumjesno javno iznošenje ličnih stavova na neku od aktuelnih tema može imati za posljedicu sankciju.

„Zloupotreba u školama djece kojoj bi trebalo da ste drugi roditelj, uporediva je sa malo čime i staćemo joj na kraj. U krajnjem, sama činjenica da se neko usudi na takva postupanja usred škole, čini te slučajeve ozbiljnim sistemskim pitanjima, a ne samo ličnim izgredništvom“, kazao je Šehović.

On je odgovarao i na pitanja u vezi s planiranim procesom digitalizacije u obrazovanju vrijednim više stotina hiljada EUR.

„Mi u Ministarstvu prosvjete tačno znamo što je digitalizacija, a to nije ostavljanje djece satima pred ekranom. Digitalizacija, na ovakav način kako je mi planiramo, znači bolje znanje kroz bolje približavanje gradiva“, kazao je Šehović.

Kako je dodao, digitalni udžbenici koji se planiraju biće besplatni i biće dopuna štampanim udžbenicima i u saradnji i pod brendom National Geographic-a i nekih od najvećih televizijskih kuća.

Šehović je naveo da je planirana digitalizacija udžbenika za prvi razred iz nastavnih predmeta Crnogorski – srpski, hrvatski i bosanski jezik i književnost, Priroda i društvo, Matematika, Muzička kultura i Likovna kultura.

Ministarstvo će, kako se navodi, u skoro 300 objekata osnovnih škola, investicijom od 700 hiljada EUR, obezbijediti adekvatnu internet konekciju, računarsku opremu i lokalnu računarsku mrežu unutar objekta.

Najčitanije