fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠehović: Nadamo se redovnom početku godine

Šehović: Nadamo se redovnom početku godine

Podgorica, (MINA) – Crnogorski obrazovni sistem se nada redovnom početku godine, a spreman je i za svaki scenario, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

“U prvom kriznom periodu, u kome smo bili mnogo nespremniji na ono što nas čeka nego sada, pokazali smo da u svega nedjelju dana možemo da napravimo sasvim solidno premošćavanje”, rekao je Šehović u intervijuu za Pojedu.

On je kazao da su prosvjetni radnici jedni od heroja krize koronavirusa.

“U to, valjda, više niko ne sumnja. Ostavljati svoje porodice u jeku epidemije da biste se izložili sudu javnosti i učinili sve što je do vas, je, bez pretjerivanja, podvig. I ne samo to. Oni su, ovim projektom i komunikacijom na daljinu sa đacima, po prvi put zapravo iznijeli na vidjelo i roditeljima i čitavoj javnosti obim i značaj svog posla”, naveo je Šehović.

On je kazao da je sada siguran da niko neće govoriti da je to lak posao prosvjetnog radnika.

Digitalizacija, kako je rekao, ide u pravcu stavljanja tačke na puko reproduktivno učenje, a u fokus stavlja istinsko razumijevanje materije.

“Digitalni udžbenici će biti besplatna dopuna osnovnoj literaturi, ne naravno i njena zamjena, koja će omogućiti djeci da razumiju, a ne samo reprodukuju. Anesteziranje djece od stvaralačnih i kreativnih nagona, koji su produkt istinskog razumijevanja neke materije, zaista je zločin. To nećemo dozvoliti, jer se obrazovanjem bavimo suštinski, a ne formalno”, kazao je Šehović.

On je istakao da je dio digitalnih udžbenika već urađen, i da će naredne dvije nedelje biti predstavljeni javnosti.

Najčitanije