fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠehović: Maturski ispiti će se polagati poštovanjem mjera

Šehović: Maturski ispiti će se polagati poštovanjem mjera

Podgorica, (MINA) – Maturski i stručni ispiti, kao i eksterna polumaturska testiranja polagaće se poštovanjem svih epidemioloških mjera kada se za to steknu uslovi, u konsultaciji sa Institutom za javno zdravlje, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

On je rekao da će se posebno uvažavati činjenica da djeca jedan period nijesu bila u školskim klupama.

“Upisi u srednje škole i fakultete će biti organizovani po završetku pomenutih ispita. O tome za kad je tačno predviđeno održavanje ispita naši učenici i cjelokupna javnost će ubrzo, svakako blagovremeno, biti obaviještena“, kazao je Šehović.

On je rekao da je, na osnovu jasnog stava Ministarstva prosvjete da se tekuća školska godina treba i može završiti bez vraćanja učenika u školske klupe, evidentno da je zdravlje djece apsolutni prioritet.

“Ipak, to ne znači da situaciju treba koristiti za derogiranje sistema, nerad i blokiranje aktivnosti koje se bez rizika po zdravlje mogu održavati. Naš cilj, kao resornog ministarstva, uvijek je znanje, naravno, uz uvažavanje novonastalih okolnosti i dok god se ne ugrožava dobrobit i zdravlje đaka“, dodao je Šehović.

Prema njegovim riječima, brzo će se izaći sa detaljima u vezi sa time na koji način će biti organizovana testiranja, uključujući to da li će sadržati manje pitanja ili možda lakša pitanja iz četvrtog tromjesečja, ili pak nešto treće.

On je kazao da je činjenica da su đaci bili u klupama gotovo tri klasifikaciona perioda odnosno tromjesečja, da su stekla najveći dio znanja koja su bila predviđena za ovu školsku godinu, te da je u njihovom interesu da imaju položen polumaturski, maturski i stručni ispit.

“Kako zbog utvrđivanja gradiva i obrazovanja koje će ponijeti iz škole, tako i zbog daljeg školovanja i upisa na fakultete u regionu i šire“, rekao je Šehović.

On je dodao da je izvjesno da ti ispiti neće biti organizovani elektronskim putem.

„Čak i za četvrto tromjesečje dali smo sve od sebe da djeca isprate gradivo kroz “UčiDoma” inicijativu. Ti napori nesumnjivo jesu imali efekta, jer je snimljeno 1,5 hiljada “UčiDoma” predavanja, a “UčiDoma” sajt je imao oko 300 hiljada posjeta od oko 82 hiljade korisnika”, kazao je Šehović.

Kako je naveo, “UčiDoma” aplikaciju je preuzelo preko osam hiljada korisnika, “UčiDoma” Yotube kanal je imao nevjerovatnih 1,6 miliona pregleda, a “UčiDoma” kanali su u vrhu gledanosti.

On je dodao da 87 odsto nastavnika koristi “UčiDoma” sadržaje u svakodnevnom radu.

“Da ne govorimo o tome koliko nastavnici rade sa učenicima i mimo “UčiDoma” platforme. Svakako da ništa ne može zamijeniti školu, ali vjerujem da smo se, u postojećim okolnostima, organizovali na najbolji mogući način“, zaključio je Šehović.

Najčitanije

amscg, stanje na putevima

Putevi uglavnom suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, saopštili...