fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠehović: Digitalizacija u obrazovanju nema alternativu

Šehović: Digitalizacija u obrazovanju nema alternativu

Podgorica, (MINA) – Digitalizacija u obrazovanju nije ničiji hir, nego proces koji nema alternativu i realna potreba ukoliko se želi uhvatiti korak sa razvijenim obrazovnim sistemima, poručio je ministar prosvjete, Damir Šehović.

On je agenciji MINA rekao da će u toku naredne školske godine za sve škole u Crnoj Gori biti opredijeljeno oko sedam miliona EUR, i to za kupovinu nove informatičke opreme, nove opreme za srednje stručne škole, kao i za nabavku školskog namještaja.

Za informatičku opremu će, precizirao je Šehović, biti izdvojeno oko tri miliona EUR, od čega će najveći dio novca biti usmjeren za kupovinu oko četiri hiljade novih računara koji će biti distribuirani svim školama u Crnoj Gori, kao i nekoliko stotina multifunkcionalnih i mrežnih uređaja.

„Opredijeljeni smo da idemo u ovom pravcu, zato što smo svjesni da je to neophodan preduslov za primjenu digitalizacije u obrazovanju, kojoj smo do kraja posvećeni, jer smo svjesni da je to proces koji nema alternativu i koji moramo zaokružiti“, kazao je Šehović.

To, kako je naveo, nije jedini projekat koji je vezan za digitalizaciju u obrazovanju.

Šehović je podsjetio da je Ministarstvo nedavno potpisalo ugovor sa Britanskim savjetom vezano za implementaciju projekta Škola za 21. vijek, zahvaljujući kojem će do 2021. godine oko četiri hiljade mikrobit računara biti distribuirano svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

On je kazao da je prošle godine uspješno priveden kraju pilot projekat vezan za mikrobit džepne računare, i da su iskustva više nego povoljna.

„Zahvaljujući tim mikrobit računarima, mi smo došli u situaciju da kod naše djece možemo da razvijamo kritičko mišljenje, i da uz pomoć mikrobita povezuju gradivo iz različitih naučnih disciplina“, rekao je Šehović.

Kako je naveo, zahvaljujući tom pristupu, broj mikrobit klubova u školama u Crnoj Gori se iz dana u dan širi, a crnogorski učenici na regionalnim takmičenjima postižu zapažene rezultate. „Posljednji takav rezultat su zabilježili učenici ulcinjske Osnovne škole „Marko Nuculović“, koji su na regionalnom takmičenju u Beogradu osvojili treće mjesto“.

Šehović je podsjetio i na projekat koji Ministarstvo realizuje sa kompanijom Orakl /Oracle/, zahvaljujući kojem će oko trista nastavnika i tri hiljade učenika proći obuke za korišćenje informacionih tehnologija.

Oni će, pojasnio je Šehović, biti u prilici da besplatno koriste Oraklovu platformu koja je Crnoj Gori stavljena na raspolaganje, što će pomoći da informatička pismenost u školama bude podignuta na veći nivo.

„Realizujemo još jedan projekat koji se odnosi na prevenciju ranog napuštanja škole, a tiče se potrebe da elektronskim putem pratimo čitav niz pokazatelja koji mogu ukazivati na rizike od te pojave, poput nasilja u školama, broja neopravdanih izostanaka i slično, kako bismo bili u prilici da na vrijeme reagujemo“, naveo je Šehović.

Sve to bi, kako je kazao, trebalo da doprinese novoj fazi kada je riječ o digitalizaciji u obrazovanju, a ona se odnosi na primjenu digitalnih udžbenika i ostalih sadržaja.

„To je proces za čiju punu implementaciju treba određeno vrijeme, ali ćemo mu biti do kraja posvećeni i vjerujem da ćemo ga na kvalitetan način zaokružiti“, dodao je Šehović.

On je rekao da će novih četiri hiljade računara biti podijeljeni svim školama u Crnoj Gori, pri čemu će se voditi računa o tome da će broj računara koje će Ministarstvo distribuirati zavisiti od broja učenika i nastavnika, kao i o starosti opreme koja već postoji u školama.

„U svakom slučaju, principi pravednosti i transparentnosti će nas voditi prilikom raspodjele, i sve škole će znati na koji broj računara će moći da računaju“, kazao je Šehović.

Na pitanje kakvo je stanje kada je riječ o mrežnoj pokrivenosti ustanova i planovima u tom dijelu, on je rekao da je zadovoljan postojećim stanjem, iako prostora za unaprjeđenje svakako ima.

„Kad kažem da sam zadovoljan, mislim prije svega na podatak da su sve matične ustanove opremljene internet konekcijom, i da smo sada posvećeni poboljšanju brzine i širenju protoka kada je riječ o tim ustanovama“, precizirao je Šehović.

Prema njegovim riječima, u Ministarstvu su posvećeni i širenju broja područnih ustanova kada je riječ o pokrivenosti internetom.

„Samo u toku prošle godine, oko 30 novih područnih ustanova je dobilo internet konekciju, i vjerujem da ćemo u bliskoj budućnosti uspjeti da opremimo sve područne ustanove, jer smo svjesni da bez nove računarske opreme i kvalitetne internet mreže u školama ne možemo govoriti o digitalizaciji u obrazovanju“, kazao je Šehović.

Komentarišući kritike da ima i prioritetnijih stvari od digitalizacije, on je rekao da digitalizacija u obrazovanju nije ničiji hir, nego realna potreba.

„Ukoliko želimo da hvatamo korak sa razvijenim obrazovnim sistemima, karakterističnim za 21. vijek, moramo ići u tom pravcu. Ne samo mi, nego sve zemlje regiona“, istakao je Šehović.

To je, kako je naveo, jedan od razloga koji ih je motivisao da pitanje digitalizacije u obrazovanju postave kao jedan od najvažnijih prioriteta Ministarstva za naredni period.

Šehović je naglasio da to što su u Ministarstvu posvećeni digitalizaciji u obrazovanju, ne znači da zapostavljaju druge projekte.

„Odavno se nije ovoliko ulagalo u obrazovanje. U narednih nekoliko godina bićemo u prilici da potrošimo preko 50 miliona EUR za 38 projekata, od kojih je 21 novi“, istakao je Šehović.

On je podsjetio da je pri kraju izgradnja nove srednje stručne škole u Golubovcima, koja će početi sa radom 1. septembra i u koju je uloženo oko 3,5 miliona EUR, kao i da je prije mjesec položen kamen temeljac za izgradnju nove Osnovne škole „Dušan Korać“ u Bijelom Polju, koja će koštati preko pet miliona EUR.

Prema riječima Šehovića, biće izgrađena nova podgorička gimnazija – projekat o kojem se decenijama priča, kao i nove škole na Zabjelu i u Citi /City/ kvartu.

On je podsjetio da je u prethodne dvije godine otvoreno novih 1,5 hiljada mjesta u vrtićima.

„Izgradili smo nove vrtiće u Zagoriču i na Starom aerodromu, a u narednih nekoliko nedjelja očekujemo završetak radova na vrtiću u Tuzima. Osim toga, gradićemo nove vrtiće u Pljevljima, Ulcinju, Herceg Novom, Plavu, Beranama i u Bijelom Polju, kao i pet u Glavnom gradu, čime će značajno biti umanjen problem prebukiranosti“, naveo je Šehović.

On je kazao da su u Ministarstvu veoma posvećeni i obnavljanju školske sportske infrastrukture.

„To nekad radimo sami, nekad u saradnji sa Ministarstvom sporta, a nekad uz pomoć donatora. Važan podatak je da je ukupna vrijednost nedavno završenih i započetih projekata na nivou od oko milion EUR“, rekao je Šehović.

On je najavio gradnju novih sportskih sala u osnovnim školama „Lovćenski partizanski odred“ na Cetinju i „Pavle Žižić“ u Bijelom Polju, kao i u Gimnaziji i Srednjoj stručnoj školi u Rožajama i u opštini Gusinje.

Osim toga, kako je naveo, u narednih nekoliko godina biće zaokružen proces opremanja škola školskim namještajem, za šta je Ministarstvo izdvojilo oko 2,5 miliona EUR, a gotovo sve stručne škole dobiće novu opremu, za šta je opredijeljeno oko dva miliona.

„Ne pamtim kad se zadnji put ušlo u nabavku novih školskih autobusa, odnosno kombi vozila, a i taj projekat uspješno pripremamo za realizaciju“, istakao je Šehović.

Prema njegovim riječima, izdvojeno je oko dva miliona EUR za kupovinu oko 30 novih školskih vozila, a tender za njihovu nabavku biće raspisan u narednim nedjeljama.

„Tako da digitalizacija u obrazovanju nije jedini prioritet, ali jeste jedan od važnijih. Osim toga, izdvajamo ogroman novac i za druge namjene, čime potvrđujemo opredjeljenje Vlade da obrazovanje stavi u vrh svoje agende. Rezultatima postignutim u ove dvije godine, mislim da smo to opravdali“, kazao je Šehović.

On je poručio da će Ministarstvo nastaviti na sličan način da funkcioniše i u narednom periodu.

„Jer nam je kvalitetno obrazovanje svima važno, a interes djece mora biiti prioritet. Založićemo svoj kredibilitet da taj proces dovedemo do kraja, a vjerujem da smo na pravom putu“, zaključio je Šehović.

Najčitanije

CEDIS

Djelovi Danilovgrada u nedjelju bez struje

Podgorica, (MINA) – Djelovi Danilovgrada biće u nedjelju više sati bez struje, zbog radova...