fbpx
NaslovnicaCrna GoraSDT uputilo žalbu zbog obustavljanja postupka protiv Stijepovića

SDT uputilo žalbu zbog obustavljanja postupka protiv Stijepovića

Podgorica, (MINA) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) uputilo je Apelacionom sudu žalbu protiv rješenja Višeg suda u Podgorici kojim se obustavlja postupak protiv Slavoljuba Stijepovića zbog krivičnog djela pranje novca u saizvršilaštvu.

Kako je saopšteno iz SDT-a, žalba je izjavljena zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

U žalbi se, između ostalog, navodi da je Vijeće Višeg suda, prilikom kontrole optužnice, prekoračilo svoja funkcionalna ovlašćenja i preuzelo ulogu sudećeg vijeća kada je dalo prednost i cijenilo kao iskrenu i istinitu odbranu okrivljenog Stijepovića.

„Te je dovelo u vezu sa drugim dokazima i dalo joj veći značaj od iskaza svjedoka saradnika R.V, čiji iskaz se značajno razlikuje od odbrane okrivljenog“, kaže se u žalbi koju potpisuje specijalni tužilac Lidija Vukčević.

Navodi se i da je prvostepeni sud u rješenju pogrešno utvrdio činjenično stanje kada je naveo da ne postoji osnovana sumnja, čak ni osnov sumnje, da je Stijepović znao da je predmetni novac pribavljen kriminalnom djelatnošću.

„U spisima predmeta postoje materijalni dokazi, te iskaz svjedoka P.S. koji navodi da ovaj novac, nakon što je predat od strane okrivljenog S.S, nije uplaćen na žiro račun Demokratske partije socijalista (DPS), već je podijeljen, uz potvrde, aktivistima te partije“, navela je Vukčević.

Sve to, kako je kazala, ukazuje da je okrivljeni znao da se radi o novcu stečenom kriminalnom djelatnošću, i da treba prikriti njegovo porijeklo i izbjeći svako njegovo evidentiranje, posebno njegovo evidentiranje kroz prihode DPS-a koji su podložni kontroli.

U SDT-u smatraju da iz iznijetih činjenica proizilazi da i prosječno obavještena osoba, kod sličnog stanja stvari, mora biti svjesna i znati da se radi o novcu iz nelegalnih tokova.

„Zbog čega tužilaštvo i nalazi da je prvostepeno vijeće cijenilo samo dio iskaza S.S koji se odnosi na trenutak preuzimanja novca u porodičnoj kući okrivljenog K.D, a da je potpuno zanemarilo
naprijed pobrojane dokaze, i da je zbog donijelo pogrešnu i nepravilnu odluku“, navodi se u žalbi.

Iz SDT-a su predložili da Apelacioni sud, kao drugostepeni, uvaži žalbu i da rješenje Višeg suda ukine i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, ili da donese rješenje kojim će potvrditi optužnicu tog tužilaštva od 28. decembra 2019. godine u odnosu na Stijepovića.

Najčitanije