fbpx
NaslovnicaCrna GoraSDT pod napadom politički angažovanih pojedinaca

SDT pod napadom politički angažovanih pojedinaca

Podgorica, (MINA) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je, i pored odličnih rezultata u borbi protiv korupcije na visokom nivou i protiv organizovanog kriminala, konstantno pod napadom pojedinaca koji su politički angažovani, saopšteno je iz tog tužilaštva.

Iz SDT-a su kazali da su izloženi pritisku kako bi se odluke donosile, ne u tužilaštvu, nego u političkim partijama.

„Odnosno, kako bi se kroz institucionalni okvir, donošenjem zakona o Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju i o Državnom tužilaštvu, ostvario politički uticaj koji je neprimjeren po svim prihvaćenim evropskim standardima“, kaže se u saopštenju SDT-a.

Taj uticaj je, kako se naveli, jednim dijelom i ostvaren prema pojedincima u SDT-u.

Iz SDT-a su medijima dostavili dio materijala dobijenog po naredbama sudije za istragu Višeg suda u Podgorici o sprovođenju mjera tajnog nadzora prema više osoba, zbog sumnje da su izvršili ili vrše krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, iznuda i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Kako su naveli z SDT-a, to su učinili radi razjašnjenja eventualnih nedoumica koje bi javnost mogla da ima, „a u vezi javnog obraćanja više lica, uključujući i specijalnog tužioca Ž.S., u vezi postupanja SDT-a i Specijalnog policijskog odjeljenja“.

Oni su objavili transkripte više razgovora koji su, kako navode, vođeni u septembru 2017. godine između funkcionera Demokratske Crne Gore, među kojima su dvojica sadašnjih poslanika B.B. i D.K., u vrijeme dok je D.K. bio predsjednik Opštine Budva.

Iz SDT-a su kazali da je razgovor između B.B. i D.K. „sam po sebi više nego jasan, jer B.B. sadašnji poslanik Skupštine Crne Gore sasvim jasno kaže da bi bilo dobro da se specijalnom tužiocu S., odnosno njegovom sinu M., plati taj novac kako bi se održale relacije sa specijalnim tužiocem jer daje dosta informacija“.

„Jedini razuman zaključak je da specijalni tužilac S. daje informacije do kojih je došao kroz obavljanje svoje službene dužnosti, što ne smije da čini, jer mu je to zakonom zabranjeno“, kaže se u saopštenju SDT-a.

Navodi se da iz tog razgovora jasno proizilazi da se „sadašnji poslanici B. i K. dogovaraju da se davanje novca prikrije kroz sponzorstvo ili donaciju, i da se ne daje iz džepa, odnosno da je polovina traženog novca već obezbijeđena“.

Jasno je, kako su kazali iz SDT-a, da ta dva sadašnja poslanika nastoje da vrše politički uticaj na specijalnog tužioca, pa su spremni da taj uticaj pojačaju i davanjem novca specijalnom tužiocu.

„Upravo iz ovog razgovora proizilazi da poslanik B. sam sebe demantuje kada je u svom obraćanju za medije od 11. februara ove godine kaže da je tek od policije tog dana saznao da je M.S. sin specijalnog tužioca Ž.S.“, kaže se u saopštenju

Iz SDT-a navode da jedan od razgovora B.B. i D.K. potvrđuje da se prema specijalnom tužiocu Ž.S. ostvaruje politički uticaj, „a sve, kako i sam B.B. navodi, da su dobijali i da dobijaju neke značajne informacije od ovog tužioca“.

Prema njihovim riječima, jedine značajne informacije koje od specijalnog tužioca mogu da dobiju su te protiv koga se vodi izviđajni postupak i protiv koga će biti pokrenut krivični postupak, jer drugih informacija specijalni tužilac ne može da ima.

„Pa upravo ovdje treba tražiti i motive koji su podstakli ova lica da utiču na rad specijalnog tužioca S. Očigledno da se ovdje radi o nezakonitom uticaju i uplivu pojedinih politički aktivnih lica na djelovanje i rad specijalnog tužioca“, ocijenili su iz SDT-a.

Oni su naglasili da SDT nikada nije, niti će voditi postupak zbog bilo koje političke aktivnosti neke osobe, pa ni protiv ta dva poslanika.

„Prevashodan je interes javnosti da bude objektivno informisana u vezi sa konkretnim događajima, s obzirom da se kroz javne i medijske istupe pojedinaca javnosti predstavlja pogrešna slika da je navodno SDT postupalo nezakonito i da su prema određenim licima nezakonito sprovođene mjere tajnog nadzora, odnosno da su praćeni, što apsolutno nije istina“, ističe se u saopštenju.

Navodi se da su mjere tajnog nadzora odobrene u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku od suda, pod uslovima koje predviđa zakon, a pri činjenici da postoji osnov sumnje da su određena lica izvršila krivično djelo iz nadležnosti SDT-a.

„Za ukazati je da nikakav pritisak na poslanike ovo tužilaštvo ne sprovodi, ali se ovdje postavljaju motivi postupanja sadašnjih poslanika B. i K. i drugih lica, pa u tom dijelu prezentujemo javnosti i dio razgovora između D.K. i A.B., od 22. septembra 2017. godine“, kazali su iz SDT-a.

Taj razgovor je, kako su naveli, veoma jasan, i očigledno radi o dogovaranju da se velika površina zemljišta, vlasništvo Opštine Budva, mimo zakonskih procedura, javnih oglasa, tendera, preda drugom licu a u skladu sa dogovorima koji bi se završavali u četiri oka.

„Očigledno sve u interesu pojedinaca ili grupa, a ne u opštem interesu građana“, dodaje se u saopštenju SDT-a.

Navodi se da se taj razgovor odvija u isto vrijeme kada su se odvijali i razgovori vezano za specijalnog tužioca Ž.S..

„Pa je dovođenjem u vezu istih jasno koje informacije i iz kojih razloga treba obezbijediti i zašto treba specijalnog tužioca držati u dobrim relacijama, jer prenosi informacije koje su određenim licima od značaja“, zaključuje se u saopštenju SDT-a.

Najčitanije