fbpx
NaslovnicaCrna GoraSaslušanje Bratić 30. jula

Saslušanje Bratić 30. jula


Podgorica, (MINA) – Skupštinski Odbor za prosvjetu, kulturu nauku i sport obaviće 30. jula kontrolno saslušanje resorne ministarke Vesne Bratić na temu primjena nedavno usvojenih izmjena opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju u vezi sa imenovanjem vršilaca dužnosti direktora vaspitno obrazovnih ustanova u kontekstu adekvatne pripreme za početak školske godine.

Odbor je na današnjoj sjednici, glasovima šest poslanika opozicije i poslanice Ure Božene Jelušić, prihvatio inicijativu za saslušanje Bratić koju je podnio predsjednik Odbora Damir Šehović.

Protiv inicijative bilo je šest predstavnika vladajuće koalicije

Šehović je inicijativu naveo da su otvorene brojne kontroverze koje se, između ostalog, odnose na nejasnu odgovornost za neizbor novih školskih, odnosno upravnih odbora, upitan zakonski osnov za razrješenje direktora, prilično neselektivnu promjenu kompletnog rukovodećeg kadra u obrazovnom sistemu, koja je zbog toga dobila obrise otvorenog revanšizma prema nepodobnima.

Te kontroverze, kako se navodi, odnose se i na pojedinačna kadrovska rješenja, među kojima ima i ekstremnih nacionalista, podržavalaca osuđenih ratnih zločinaca, sljedbenika četničke ideologije, odnosno poštovalaca anticivilizacijskih i antievropskih vrijednosti.

Šehović, koji je i predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, rekao je da je, imajući u vidu da je obrazovni sistem temelj svakog pa i crnogorskog društva, posebno važno da članovi Odbora, ali i cjelokupna javnost, o svemu pomenutom iz prve ruke dobiju pravovremenu, potpunu i tačnu informaciju.

Kako je naveo, to je, uostalom, i u interesu Vlade, odnosno resornog Ministarstva koje je zaduženo za vođenje politike u toj oblasti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije