fbpx
NaslovnicaCrna GoraSaradnja i solidarnost najefikasniji odgovor na pandemiju

Saradnja i solidarnost najefikasniji odgovor na pandemiju

Podgorica, (MINA) – Saradnja, povjerenje i solidarnost predstavljaju najefikasniji odgovor na pandemiju novog koronavirusa, poručeno je sa telekonferencijskog samita država Centralnoevropske inicijative (CEI) kojim je predsjedavao crnogorski premijer Duško Marković.

„Saglasni smo da hitne mjere moraju da budu strogo u vezi sa tekućom zdravstvenom krizom, da budu dobro koordinisane, proporcionalne, transparentne i da uvijek poštuju temeljna prava svakog pojedinca“, navodi se u zajedničkoj izjavi usvojenoj na samitu.

Kako je saopšteno iz Vlade, zemlje članice najstarije evropske regionalne inicijative ocijenile su da ozbiljne socio-ekonomske posljedice pandemije novog koronavirusa nalažu neuobičajene mjere uz odlučnost, zajedništvo i solidarnost.

„Obavezujemo se da ćemo se fokusirati na unaprjeđenje socio-ekonomskih performansi, pogodnog okruženja za poslovanje i investicije kako bi se naše ekonomije mogle brže oporaviti jačanjem trgovine i nesmetanog protoka roba, jačanjem povezivanja, privlačenjem više stranih investicija i turizma“, navodi se u izjavi.

Na samitu je istaknuto da saradnja, povjerenje i solidarnost predstavljaju najefikasnije odgovore na ovu pandemiju.

„Naglašavajući da poštovanje međunarodnog prava ostaje naše vodeće načelo, odlučni smo da odgovorimo odlučno, na inovativan način i zajednički, naročito kroz snažna partnerstva, kako bismo se izborili sa socio-ekonomskim izazovima koje COVID-19 postavlja pred naš region“, kaže se u zajedničkoj izjavi.

Ohrabreni su napori CEI i ostalih regionalnih i međunarodnih organizacija u pružanju koherentnog i koordinisanog odgovora na šire implikacije različitih dimenzija krize izazvane pandemijom novog koronavirusa.

Države CEI pozdravile su mobilizaciju i preraspodjelu više od sedam milijardi EUR kroz razne instrumente Evropske unije u podršci Zapadnom Balkanu i zemljama Istočnog partnerstva radi rješavanja neposrednih zdravstvenih i humanitarnih potreba usljed izbijanja pandemije, kao i radi pomoći u ograničavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije.

Na Samitu, koji je putem telekonferencije organizovala Crna Gora kao trenutna država predsjedavajuća Inicijativom, učestvovali su, pored Markovića, predsjednici vlada Albanije, Bugarske, Hrvatske, Moldavije, Sjeverne Makedonije i Ukrajine, kao i visoki zvaničnici iz ostalih država članica CEI.

U svojstvu specijalnih gostiju, učestvovali su evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge i predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti.

Marković je predstavio rezultate mjera koje je Vlada donosila u cilju zaštite zdravlja i života svih građana, i rekao da Crna Gora nije zaboravila ni solidarnost na regionalnom panu i šire.

„Srećom, danas u svim našim zemljama negativni trendovi opadaju. U isto vrijeme, raste napor za oživljavanje svih sfera života. Naravno, uz neophodan oprez zbog mogućeg novog talasa zaraze”, rekao je Marković.

On je kazao da ih je to podstaklo da organizuju Samit sada.

“Da razmijenjujemo iskustva, anticipiramo probleme i djelujemo proaktivno kroz regionalnu i multilateralnu saradnju“, kazao je Marković.

On je naveo da je Crna Gora već preduzela prve korake u normalizaicji života i pripremi turističke sezone i apelovao da se u proces normalizacije ulazi sinhronizovano.

Marković je rekao da je Crna Gora već otvorila svoju granicu na moru za nautički turizam, i da vjeruju da će se uskoro, posebno imajući u vidu očekivanje da ćemo biti destinacija bez korone, biti stvoreni uslovi da zaživi turistička sezona..

“Uvažavajući sve naše dosadašnje napore na očuvanju javnog zdravlja, vjerujem da smo saglasni da u taj proces moramo zakoračiti pažljivo i sinhronizovano, uz komplementarnost nacionalnih mjera sa onim na nivou regiona i Evrope”, kazao je Marković.

On smatram da je izuzetno važno da bude ojačana saradnja i koordinacija u oblastima zdravstva, carina, transporta i obezbijeđene usaglašene mjere kontrole, prevencije širenja virusa i upravljanja graničnim prelazima.

“Nedavno predstavljene smjernice EK o postepenom nastavku turizma, transporta i povezanih aktivnosti su koristan putokaz za sve nas i dokaz o potrebi usaglašenog pristupa kako bi se povratak turizma i povezanosti odvijao što brže i na bezbjedan način“ kazao je Marković.

Najčitanije