fbpx
NaslovnicaCrna GoraSaradnja Crne Gore i Slovačke potvrda snažnog partnerstva

Saradnja Crne Gore i Slovačke potvrda snažnog partnerstva

Podgorica, (MINA) – Crna Gora i Slovačka imaju odličnu i sadržajnu saradnju, koja je osnažena redovnim političkim kontaktima i predstavlja potvrdu snažnog partnerstva, ocijenjeno je na sastanku ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića i novoimenovanog ambasadora Slovačke u Crnoj Gori Borisa Gandela.

Darmanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, danas u nastupnu posjetu primio Gandela, čestitajući mu stupanje na dužnost.

On je kazao da je uvjeren da će tokom njegovog mandata prijateljski odnosi Crne Gore i Slovačke biti dodatno unaprijeđeni.

Sagovornici su ocijenili da dvije države imaju odličnu i sadržajnu saradnju, koja je osnažena redovnim političkim kontaktima, te predstavlja potvrdu snažnog partnerstva.

Darmanović je podsjetio na kontinuiranu podršku Slovačke tokom reformskih i integracionih procesa, i naglasio njen značaj tokom ostvarivanja članstva u NATO i tokom procesa pregovora sa EU.

On je, u kontekstu borbe protiv Covid-19, zahvalio na donaciji Slovačke zdravstvenom sistemu Crne Gore, i ocijenio taj gest kao dokaz prijateljstva i solidarnosti.

Gandel je zahvalio na dobrodošlici i pozdravio intenzitet kontakata i sveobuhvatnu saradnju Crne Gore I Slovačke, ukazujući na potencijale za njeno snaženje u domenu ekonomije i razvojne pomoći.

Komentarišući nedavno održane parlamentarne izbore u Slovačkoj, Gandel je kazao da Zapadni Balkan ostaje prioritetno na agendi slovačke spoljne politike.

Konstatovano je zadovoljstvo solidarnošću koju je Evropa pokazala suočavajući se sa izazovom koronavirusa, ali i pomoći koju je tom prilikom opredijelila za Zapadni Balkan, što predstavlja jasan pokazatelj posvećenosti Brisela Regionu.

Tokom razgovora, razmijenjena su mišljenja i o aktuelnim zbivanjima na unutrašnjem i regionalnom planu.

Najčitanije