fbpx
NaslovnicaCrna GoraSadržajni odnosi Podgorice i Berlina značajni za evropski put Crne Gore

Sadržajni odnosi Podgorice i Berlina značajni za evropski put Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Sadržajni odnosi Podgorice i Berlina izuzetno su značajni za evropski put Crne Gore, koji je jedan od ključnih postulata spoljnopolitičkog operedjeljenja države, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopšteno je da se Radulović, tokom prvog dana posjete Njemačkoj, sastao sa predsjedavajućim Parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu u Bundestagu Josipom Juratovićem i ostalim članovima te grupe.

Radulović je istakao da su susreti sa njemačkim zvaničnicima jasan signal vanjskopolitičkog opredjeljenja nove Vlade, imajući u vidu da je to ujedno i prva organizovana posjeta nakon stupanja na dužnost šefa crnogorske diplomatije.

“Naglasio je da su sadržajni odnosi Podgorice i Berlina izuzetno značajni za naš evropski put, koji predstavlja jedan od ključnih postulata našeg vanjskopolitičkog operedjeljenja”, kaže se u saopštenju.

Radulović je poručio da dijalog na visokom nivou i intenzivna saradnja na svim poljima mora ostati glavno obilježje odnosa između Crne Gore i Njemačke.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, detaljno upoznao sagovornike sa trenutnim političkim procesima u Crnoj Gori.

“Informisao je o pozivu koji je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić uputio predsjednicima države i Skupštine, Milu Đukanoviću i Aleksi Bečiću, u cilju prevazilaženja blokade funkcionisanja sistema koja karakteriše trenutnu crnogorsku političku zbilju”, dodaje se u saopštenju.

Juratović je, zajedno sa svojim kolegama, poručio da Crnoj Gori predstoji zahtjevan period u kojem će imati snažnu podršku Njemačke u svim oblastima značajnim za proces pregovora sa Evropskom unijom (EU).

On je, kako je saopšteno, ukazao na značaj dijaloga između različitih nosilaca vlasti i istakao da EU, suprotno vjerovanjima mnogih, u svoju porodicu neće primiti stabilokratije, već samo i isključivo zrele demokratije.

Juratović je čestitao Raduloviću na novoj funkciji i potvrdio snažnu podršku Njemačke evropskim aspiracijama Crne Gore, ocjenjujući da su kvalitetne reforme ključ daljeg napretka i društvenog razvoja.

“Sastanak je bio prilika da Radulović sa sagovornicima razmijeni mišljenja o aktuelnim pitanjima koja se tiču trenutne političke situacije u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

policija, Podgorica

Za 24 sata 19 saobraćajnih nezgoda


Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 19 saobraćajnih...