fbpx
NaslovnicaCrna GoraRužić: EP prilika za povratak boksa u evropski i svjetski vrh

Ružić: EP prilika za povratak boksa u evropski i svjetski vrh

Podgorica, (MINA) – Omladinsko prvenstvo Evrope u Budvi veliki je test za crnogorski boks i prilika za njegov povratak u evropski i svjetski vrh, kazao je trofejni bokserski stručnjak Nikola Ružić.

Evropsko prvenstvo (EP) biće održano 23. aprila do 3. maja.

On je u intervjuu agenciji MINA naglasio da od tog prvenstva zavisi bokserska budućnost Crne Gore.

“Ukoliko uzmemo u obzir da je uzrast mladih posljednja etapa pred ulazak u seniore onda postajemo svjesni težine cijelokupnog takmičenja na kome se očekuje dolazak više od 40 reprezentacija. Mnogo posla imamo kako bi uspjeli da sve pripremimo i da se evropskoj bokserskoj javnosti pokažemo kao dobri domaćini, možda i najvećeg sportskog događaja koji će biti organizovan u Crnoj Gori ove godine”, kazao je Ružić.

On je naglasio da crnogorski boks u tom uzrastu ima potencijala i borce koji uz dobar rad mogu biti konkurentni da ostvare dobre rezultate.

„Neosporni predvodnici te generacije biće Bojana Gojković dvostruka evropska šampionka, Petar Liješević bronzani na prvenstvu Evrope i Miloš Krasnici, osvajač brojnih međunarodnih turnira”, rekao je Ružić.

On je istakao da je 2020. zahtjevna godina, ali da ne sumnja da će nastaviti trend ostvarivanja dobrih rezultata i osvajanja medalja na međunarodnim takmičenjima.

„EP je izuzetan projekat za našu državu i to će možda biti najveće sportsko takmičenje u Crnoj Gori u 2020. godini. Pred nama je, osim kompletne organizacije, veliko iskušenje da pripremimo boksere, kako bi na što bolji način i dostojno reprezentovali svoj grad i državu. Moramo uspijeti, jer od tog prvenstva zavisi bokserska budućnost Crne Gore“, rekao je Ružić.

On je istakao da se posebna pažnja mora posvetiti i seniorki Tamari Radunović, koju očekuje kvalifikacion turnir za plasman na Olimpijske igre.

Ružić je istakao da je ponosan na rezultate njegovih takmičara u prošloj godini.

„Gojković je imala 17 mečeva i ostvarila svih 17 pobjeda. Trijumfovala je na osam međunarodnih turnira. Drugi put uzastopno osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu, bez izgubljene runde. Nije lako to ostvariti, ali velikim radom je sve moguće. Nadam se da je na dobrom putu i da će nastaviti uzlaznom putanjom i da će zablistati i u seniorskom boksu“, rekao je Ružić.

On je naglasio da su Gojković, Petar Marčić, Tamara Radunović, Petar Liješević, Miloš Krasnići i sestre Nina i Nela Radenović crnogorske uzdanice za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

„Očekujem od njih mnogo. Do tada će steći iskustvo i zrelost i siguran sam obradovati crnogorsku javnost nekom od medalja. Nije nerealno da se Radunović pojavi i u Tokiju, uradićemo sve da spremna ode na kvalifikacioni turnir, ali se nećemo opterećivati. Cilj je Pariz i tome je sve podređeno. Pokušaćemo da smanjimo teniziju da što rasterećenije pođe na kvalifikacije“, rekao je Ružić.

On je kazao da stanje u crnogorskom boksu „ide na bolje“.

„Mlada generacija može da stasa u ozbiljan seniorski pogon, koji bi uz dobar rad brzo mogao da dosegne dugo očekivane seniorske medalje“, kazao je Ružić.

Trener Budve je, komentarišući balkansko zlato superteškaša Kenana Husovića, kazao da se radi o perspektivnom i hrabrom, dobro obučenom bokseru.

„Dobio je šansu i maksimalno je iskoristio. Na svom prvom takmičenju u crnogorskoj reprezentaciji osvojio je zlato, postao je prvak Balkana u superteškoj kategoriji. Hrabar, persepektivan i obučen bokser, od kojeg se može očekivati i veći rezultat“, rekao je Ružić.

Najčitanije